Univerzita Karlova zpřístupnila na internetu Královské dílo

Freska Karla IV. s manželkou.
Foto: iForum
pátek 23. ledna 2015, 08:19 - Text: Jana Opočenská

Milovníci historie ocení projekt Královské dílo, tedy elektronický katalog zpřístupněný od začátku tohoto roku Ústavem dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Katalog, který je na adrese kralovskedilo.cz, představuje panovníky jednotlivých vládnoucích rodů a upozorňuje na umělecká díla či stavby, o jejichž vznik se zasadili. Práce na databázi není zdaleka u konce, tým odborníků neustále pokračuje v jejím rozšiřování.

 „Databáze by měla sloužit široké veřejnosti, tedy nejen vědcům a odborníkům, ale každému, kdo se zajímá o naši historii. Přístupná je od začátku roku, stále však pracujeme na rozšiřování tohoto fondu. Míříme k propojení s velkými evropskými databázemi, jako je Europeana, a s fototékami a databázemi německých jazykových oblastí, které jsou svým obsahem té naší nejblíže,“ vysvětlil vedoucí projektu Jiří Kuthan.

Uživatelé si mohou pročíst středověké dokumenty, prohlédnout fotografie korunovačních klenotů Přemysla Otakara II., pečetí nebo nespočtu uměleckých i architektonických děl. Časové rozpětí je opravdu široké – od pravěku až po moderní dějiny.

Královské dílo vzniklo jako součást velkého projektu Lesk a sláva českého království. Kořeny české státní a národní identity, který vede profesor Jiří Kuthan. Jeho posláním je rozšířit výsledky základního výzkumu do povědomí široké veřejnosti a předat je všem, kdo se zajímají o dějiny českého státu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.