Univerzita Karlova si tradičně připomene úmrtí Jana Palacha

Foto: UK
pátek 9. ledna 2015, 15:17 - Text: Jana Opočenská

V pátek 16. ledna to bude přesně 46 let od sebeupálení Jana Palacha, studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, na protest sovětské okupace. Univerzita této události každoročně věnuje na půdě filozofické fakulty vzpomínkový týden a ani letošní rok není výjimkou.

 „Smrt Jana Palacha figuruje v českém kontextu jako jedno z nejvýraznějších míst paměti. Češi si ji připomínají coby symbolický konec nadějí vkládaných do reforem z roku 1968, normalizační beznaděje i jako emblém protirežimních demonstrací počátku roku 1989,“ řekl filmový kritik Jan Kolář. Ten bude v rámci programu 14. ledna komentovat dokumenty Jan 69 a Spálený fešák, ke kterému přijal pozvání i jeho režisér Martin Ježek.

Ve čtvrtek 15. ledna proběhne komponovaný večer na téma Jan Palach v literatuře a fotografiích. Uskuteční se také vyhlášení dalšího ročníku Literární soutěže Jana Palacha, které se účastní studenti středních škol. V neděli 18. ledna večer bude od osmi hodin celebrovat Tomáš Halík v akademické farnosti kostela Nejsvětějšího Salvátora mši svatou se vzpomínkou na Jana Palacha.

Vyvrcholením celého programu je páteční pietní akt u busty Jana Palacha před budovou filozofické fakulty, který proběhne 16. ledna od 17 hodin za účasti rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, děkanky filozofické fakulty Mirjam Friedové a dalších osobností fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.