Univerzita Karlova otevře brány svého archivu

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 8. června 2015, 12:34 - Text: Jana Opočenská

Prohlédnout si na vlastní oči vzácné dokumenty a dozvědět se mnoho zajímavosti ze světa archivnictví – nejen to veřejnosti nabídne v úterý Archiv Univerzity Karlovy v Praze. Připojuje se tak k oslavám Mezinárodního dne archivů.

Návštěvníci uvidí vlastnoruční zápis do studia Franze Kafky a Karla Čapka, nejstarší pražská disertace o účincích kávy, čokolády, čaje a nikotinu, osobní korespondence Jana Palacha anebo faksimile zakládací listiny Univerzity Karlovy z roku 1348.

„Otevřeme naši studovnu na celý den veřejnosti. Lidé se budou moci podívat na vlastnoručně psané dokumenty slavných osobností. Zjistit, co všechno o studentech a učitelích univerzity vlastně máme. A třeba si vyžádat archiválie o svých předcích nebo o sobě samých,“ uvedl vedoucí archivu Petr Cajthaml.

Kromě vzácných archiválií jsou připraveny komentované prohlídky výstavy Jan Hus a pražská univerzita a nově otevřené stálé expozice Historie Univerzity Karlovy.

„Nejvíc se samozřejmě staráme o papírové dokumenty. Ale čím dál víc taky o digitální data, kterým bez archivace hrozí rychlý zánik,“ vysvětlil Cajthaml. Digitální databáze si budou moci účastníci sami vyzkoušet. Například zjistit, jestli jejich předek nezískal na univerzitě titul, nebo si prohlédnout digitální kopie jinak nepřístupných středověkých listin.

První zmínka o archivu Univerzity Karlovy pochází z roku 1360. Dnes je jeho prvořadým úkolem pečovat o archiválie vzniklé z činnosti Univerzity Karlovy a všech jejích součástí od doby založení až po současnost. Současné archiválie se dělí do 197 archivních fondů a sbírek. Některé z nich jsou zdigitalizované a přístupné on-line.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.