Univerzita jako součást Garden Food Festivalu. Už o víkendu se ho zúčastní studenti, Menza i Pevnost poznání

Repro: Žurnál UP
pátek 13. května 2016, 07:23 - Text: (red)

Univerzita Palackého se o víkendu stane součástí Garden Food Festivalu. Pestrý program plný vůní a chutí připravilo interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání, prezentovat se bude také Menza a studenti při polévkové soutěži.

Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití. Uskuteční se ve Smetanových sadech na olomouckém výstavišti Flora o víkendu 14. a 15. května, oba dny již od 10 hodin.

Studentské polévky i nabídka Menzy UP 

I letos chystá Univerzita Palackého soutěž o nejlepší studentskou polévku. Přihlášených šest soutěžících uvaří na sobotu pět litrů polévky, kterou budou podávat návštěvníkům festivalu. Tříčlenná porota, jejíž součástí bude i zástupce vedení univerzity a elitní šéfkuchař, pak kolem půl třetí vyhodnotí nejlepší z nich. Stejně jako loni se i tentokrát na festivalu ukáže také Menza UP, která v předchozím ročníku uchvátila mnohé svým jelením i hovězím gulášem v domácím chlebu.  

Pevnost poznání představí pokrmy minulosti i budoucnosti

Jídlo v nejrůznějších podobách bude hlavním tématem sobotního doprovodného programu v Pevnosti poznání. Cech studentů historie bude v přízemí budovy nabízet malou ochutnávku jídel z minulosti.

„Návštěvníkům ukážeme, co jedli naši předkové od antiky až po válečné období. Představíme, jak tehdy lidé stolovali a některé recepty odvážní jedlíci ochutnají,“ láká do sekce Věda v pevnosti koordinátorka expozice Kateřina Kadlecová. Menu se bude skládat například z krému z ničeho, středověké kaše, lahodného moku na zahřátí nebo z protektorátní bramborové vánočky. V této expozici se bude prezentovat také Jana Berková, která napsala knížku Kvásková kuchařka.  

„Dozvíte se, co je kvásek a jak se s ním vaří i peče. Budete si moci uhníst svůj kváskový chleba, který si pak doma upečete,“ řekla Jana Berková. 

Odpoledne se ponese v duchu tří přednášek v Laudonově sále, které budou pro návštěvníky zdarma. Cyklus zahájí ve 14 hodin Tomáš Sedláček, který bude mluvit o veganství a o tom, jak být ohleduplný a etický k přírodě bez zbytečného utrpení zvířat. Potom vystoupí Jakub Krejčík, autor unikátní superpotraviny, kterou pojmenoval MANA. Tento originální projekt se dostal do TOP 30 v soutěži Nápad roku 2014 a má stále více příznivců. Připravena bude také ochutnávka a zájemci se budou moci vyfotit s maskotem – galaktickým cestovatelem Cosmo Ape. O hodinu později pak představí svoji zálibu v pečení a vaření Veronika Chládková a Kateřina Balcarová. Veřejnost je zná jako autorky veganských knížek: Místo vejce banán a Místo kapra hlíva.

Kromě těchto sobotních aktivit, bude celý víkend Pevnost poznání také ve Smetanových sadech. Tam zabaví hlavně malé návštěvníky Garden Food Festivalu. Animátoři dětem předvedou, co všechno dokáže obyčejná mikrovlnná trouba nebo jak citron rozpohybuje malé auto na dálkové ovládání.

Více o programu v Pevnosti poznání ZDE.  

Více o Garden Food Festivalu ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.