Univerzita hostí cestovatelské legendy. Jako první vystoupí Peter Habeler

Peter Habeler.
Repro: Žurnál UP
středa 15. ledna 2014, 12:56 - Text: Ondřej Martínek

Univerzita Palackého připravila ve spolupráci s olomouckou výstavou Šangri-la cyklus deseti přednáškových večerů, během nichž budou mít návštěvníci možnost „cestovat“ po těch nejvzdálenějších koutech planety. Jako první se v pondělí představí Peter Habeler, muž, který jako první dosáhl vrcholu nejvyšší hory světa bez kyslíkových přístrojů.

„Průkopník alpského stylu zavítá do Olomouce poprvé,“ upozornil cestovatel a autor výstavy Šangri-la Rudolf Švaříček, který se ujme rovněž moderování besedy. Rakušan Peter Habeler je horolezeckou legendou díky průlomovým výstupům na osmitisícovky alpským stylem. Vrcholné výkony podnikl s Reinholdem Messnerem. Poprvé zdolali Gašerbrum I (8068 m) a zkušenosti zúročili roku 1978 na Mount Everestu. Jako první stanuli na nejvyšším vrcholu planety bez kyslíkových přístrojů a podpory nosičů. Zcela tak změnili pohled na sportovní hodnotu výstupů uskutečněných expedičně.

Dalších devět přednášek se uskuteční vždy v úterý v prostorách Uměleckého centra. Mezi jinými mohou posluchači vyslechnout například na Hynka Kmoníčka, diplomata a bývalého velvyslance v Austrálii, který nyní působí jako ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. „Těšit se můžeme na jeho povídání o Indii i na jeho mimořádný dar jazyka, díky kterému graduje skvělou slovní show. A jako správný diplomat se nevyhýbá žádným tématům,“ doplnil Švaříček.

Cestu kolem světa embéčkem přiblíží Michal Vičar, jehož 40 tisíc kilometrů dlouhá výprava tímto legendárním vozem přes čtyři kontinenty trvala sedm měsíců. Ženský element zastoupí Dina Štěrbová, horolezkyně, která si připsala v roce 1984 ženský prvovýstup na šestou nejvyšší horu světa Čo Oju (8201 m).

Asijský kontinent představí cestovatel David Švejnoha, s nímž se vydáme do Kalkaty a Bangladéše, či Karel a Jana Wolfovi, kteří provedou posluchače Vietnamem od severu k jihu. Chybět nebude ani vodák Robert Kazík, jenž má na kontě prvosjezd indické Brahmaputry.

„Celý cyklus uzavře Ivo Petr, který prošel stovky pohoří a vystoupil na tisíce vrcholů v sedmdesáti zemích čtyř kontinentů. Nejzajímavější perličky a kuriozity z Ruska, země plné možných nemožností, poodhalí na pozadí své cesty do Burjatska, kam se mnoho turistů nedostalo. Petr pronikl až do jeho srdce,“ uzavřel výčet Švaříček, jenž v březnu přiblíží publiku své pravidelné cesty do Bhútánu i setkání s dalajlámou.

Setkání s Habelerem se uskuteční v pondělí 20. ledna od 19 hodin v kapli Božího Těla. Vstupné na přednášku Petera Habelera činí 120 korun, na všechny ostatní pak 70 korun.

Více informací ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.