Univerzita celý den sportovala

Sportovní den Univerzity Palackého.
Fotogalerie:
Velena Mazochová, Martina Šaradínová, Pavel Konečný
středa 15. května 2013, 17:09 - Text: (brz)

Šest desítek sportů si dnes mohli vyzkoušet studenti, vyučující a zaměstnanci Univerzity Palackého. Sportovní den byl spojen s rektorským volnem.

Do sportovního dne se nově zařadil desetiboj družstev nazvaný Jedem jako s medem zahrnující ringo, kroket nebo lukostřelbu. Odměnou vítězům byl medovník. „Největší zájem byl o vodácké sporty a beachvolejbal,“ uvedla Babeta Vaňková z Akademik sport centra, které stálo za organizací dne plného pohybu. Volejbal na písku si zahrálo 18 týmů a nejlepší v celodenním turnaji byli Pavel Zahrádka, Dan Ryšavý a Monika Skácelová z filozofické fakulty.

Na trávník vyběhly i fotbalistky

Fotbalový turnaj na tréninkovém hřišti Sigmy postavil proti sobě opět týmy z filozofické fakulty. Podmínkou byl jeden vyučující v mužstvu. Za politology hrál i děkan Jiří Lach, který se studenty na trávě vychází. Někteří mu tykají, jiní vykají. „Podle toho, jak jsme na tom. Doktorandi mi tykají všichni,“ řekl děkan. Chodívá běhat, ale fotbal od loňského turnaje rok nehrál.

Ve fotbalovém turnaji se to ale hemžilo také dívkami. „Dámské týmy na tomto turnaji nejsou, tak musím hrát s klukama,“ vysvětlila studentka politologie Marie Nálepová. Jinak fanynka Barcelony, Chelsea a Baníku. „Chodím hrávat s kluky do sokolovny a doma hraju s bráchovým týmem. Nikdy se nestalo, že by bylo v týmu více holek než jedna,“ uvedla Helena Pipová kopající za psychology. Po fotbale se kvůli zkouškám odešla učit.

Jakub Janča z divadelní vědy prohlásil, že je dobré mít dívku v týmu. „My jí věříme a soupeři proti ní nejdou,“ prohlásil. Kristýna Erbenová to ale poněkud vyvracela. „Modřiny mít budu. Zase si nemůžu nosit sukni,“ posteskla si.

Turnaj nakonec zvládli nejlépe žurnalisti, když ve finále porazili filozofy 1:0.

Rekordy v 18. patře

Vítězi běhu do 18. patra Regionálního centra Olomouc se stali studenti Univerzity Palackého Lucie Materová a David Pelíšek. Svými výkony zároveň pokořili loňské rekordy v obou kategoriích.

Studentka přírodovědecké fakulty Lucie Materová předběhla osm soupeřek a v kategorii žen vytvořila nový rekord v čase 1:57. „Doufala jsem, že to bude lepší, v té druhé polovině už šlo tempo dolů,“ prozradila bezprostředně po závodu vítězka, která se závodně věnuje terénnímu triatlonu. „Dělám vytrvalostní běhy a snažím se trénovat i běhy do vrchu, takže to byl rozhodně dobrý trénink,“ dodala Lucie.

Časem jedna minuta dvacet dva vteřin byl mezi 29 závodníky v mužské kategorii nejrychlejší David Pelíšek, student aplikované tělesné výchovy. Také on se běhu věnuje závodně. „Běhám spíše delší trasy, zejména silniční běhy,“ prozradil přemožitel dosavadního rekordu v běhu do schodů. „Běželo se dobře, jen škoda, že nebyl trochu větší náběh,“ poznamenal k podmínkám startu závodu.

Za skvělé výkony i samotnou účast poděkoval všem závodníkům prorektor Moravské vysoké školy Olomouc Ladislav Chvátal. Bezpochyby věděl, o čem mluví – závodu se aktivně zúčastnil, stejně jako rektor MVŠO Michal Menšík.

Indoor na kolejích i ve fitnesscentru

Na vysokoškolských kolejích Bedřicha Václavka mohli studenti navštívit například pilates, zumbu, fitnessjogu či tae-bo. Tepovou frekvenci si zvyšovali i během hodiny kardio cvičení. „Kardio cvičení pořádáme na zdejších kolejích dvakrát týdně. Je zaměřené na posílení kardiovaskulárního systému a zlepšení fyzické kondice. Je určeno hlavně těm, kteří rádi hopsají,“ uvedla lektorka Oxana Baranová.

Vůbec poprvé na kardio cvičení zavítala studentka přírodovědecké fakulty Aneta Cesneková. „Chtěla jsem to vyzkoušet. Jinak chodím spíš do fitka,“ prozradila dívka.

Účastníci Sportovního dne si mohli zlepšit kondici také ve sportovních sálech Regionálního centra Olomouc. Byly tam pro ně mimo jiné připraveny jóga, cvičení na trampolínkách nebo „heat program“. Ten si vybrala také Petra z právnické fakulty. „Je to vlastně chůze na páse do kopce v různé tepové frekvenci. Během hodiny bychom měly spálit kolem osmi set kilokalorií,“ přiblížila princip vybraného cvičení. „Jsem spokojená – budu se učit, a mám tak vyčištěnou hlavu,“ dodala.

Kurty, pláž a parkánové zahrady

Kateřina Šimečková z fakulty tělesné kultury se věnuje atletice a sportuje denně. „Dnes jsem si aly vybrala tenis, ke kterému se běžně nedostanu,“ vysvětlila. Vzala i španělské kolegy z univerzit v Alicante a Valencii Evu Rochas a Daniela Tarasu. „Ve Španělsku sportovní dny nemáme. Nejraději bychom ho ale měli každý den,“ smála se studentka programu Erasmus. Všichni tři měli v plánu kromě tenisu i zumbu, basketbal a další sporty.

Sportovat se dalo i bez potu. Třeba na parkánových zahradách při turnaji v pétanque. „Jsme venku, ne zavření v učebnách, takže je to přesně aktivita, která má nastat. Je to sport na přesnost,“ komentoval francouzskou hru s koulemi proděkan filozofické fakulty Petr Bilík. Pétanque se na sportovním dni objevil poprvé. „Chtěli jsme vyvážit dopolední fotbalový turnaj, které je masivně obsazen osmi katedrami. Chtěli jsme přijít s nějakou alternativou,“ vysvětlil Bilík.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.