Univerzita bude jednat o náhradě UPnetu pro domácí připojení

Ilustrační foto: Pavel Konečný
sobota 4. října 2014, 10:14 - Text: Pavel Konečný

Zhruba 450 klientů postihne vypovězení služby UPnet provozovaného doposud přírodovědeckou fakultou. Domácí připojení k internetu prostřednictvím univerzitní sítě od 1. ledna nebude možné. Univerzita nyní jedná s komerčními poskytovateli o slevě, která by mohla plnit roli zaměstnaneckého benefitu.

„Vedení přírodovědecké fakulty, Centrum výpočetní techniky a právní oddělení univerzity došly k závěru, že provozování této služby je dále krajně problematické,“ řekl Žurnálu rektor Jaroslav Miller.

V dopise, v němž oznámil důvody klientům sítě UPnet, uvádí tři zásadní problémy. Jsou jimi možnost připojení jiných osob než smluvních partnerů, nedostatečné zabezpečení proti útokům typu DDoS, které mohou síť vyřadit z provozu, a možné zásahy do autorských práv.

„Mrzí mě, že přicházíte o zajímavý zaměstnanecký benefit, jeho základ byl však skutečně neudržitelný a prověřili jsme všechny existující možnosti a varianty. V oblasti péče o zaměstnance brzy přijdeme s novými aktivitami,“ napsal klientům rektor.

„Jednáme nyní s jinými providery o slevě pro naše zaměstnance při využívání jejich služeb,“ potvrdil Miller. Přístup do online databází z domova mohou zaměstnanci řešit prostřednictvím VPN.

Právní oddělení Univerzity Palackého se v této souvislosti ohradilo vůči obsahu hromadné emailové zprávy, kterou uživatelům sítě UPnet odeslal externí správce 22. září, v níž jsou podle názoru vedoucí právního oddělení Gabriely Rozehnalové obsažena nepravdivá a nepodložená tvrzení.

„Zejména informace, že výpovědi Smlouvy o poskytování a zajištění služeb sítě UPnet jsou v rozporu se zákonem,“ uvedla Rozehnalová. Univerzita podle ní platně využila svého práva vypovědět smlouvy, uzavřené na dobu neurčitou, přičemž zákonná výpovědní doba, která běží do konce posledního kalendářního čtvrtletí, je plně garantovaná.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.