Unikátní technologie recyklace PET obalů míří do praxe

Ilustrační foto.
Zdroj: MŽP ČR
čtvrtek 3. dubna 2014, 11:11 - Text: (srd)

Vědci z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR přišli na nový způsob, jak si poradit s hromadícími se odpady, zejména PET lahvemi. Díky nové technologii je možné zpracovat odpadní PET materiál na produkty, které jsou použitelné k opětovné výrobě tohoto polymeru. Objev hodlá zavést do praxe zahraniční firma.

„Zmíněná recyklační technologie vznikla v rámci základního výzkumu a využívá mikrovlnnou energii k depolymeraci PET materiálů, jako jsou netříděné odpadní PET lahve, ale i textilie, koberce a obecně materiály vyrobené z PET surovin. Výhodou je, že například PET lahve není třeba před zpracováním třídit,“ informuje na svých webových stránkách Akademie věd ČR.

Depolymerizačním procesem se získají dva produkty – ethylenglykol a kyselina tereftalová, které kondenzační reakcí poskytnou opět PET materiál. Výhodou mikrovlnné technologie, jejíž vývoj trval šest let, je nízká energetická spotřeba a vysoká čistota produktů.

O využití výsledků výzkumu projevila zájem zahraniční firma, která loni technologii zakoupila a zahájila v Polsku výstavbu závodu s kapacitou 10 tisíc tun zpracovaného recyklátu ročně. Mikrovlnnou technologii recyklace PET lahví chemickým procesem ve světě dosud nikdo nerealizoval.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.