Unikátní publikace „Antologie německé moravské literatury“

Motyčka, Lukáš/Veselá, Barbora (eds.)
Antologie německé moravské literatury/Anthologie der deutschmährischen Literatur
Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc 2014
ISBN 978-80-244-4226-6, ISBN 978-80-244-4225-9
pondělí 16. února 2015, 11:00 - Text: (Redakční pošta)

Centrum pro výzkum německé moravské literatury při Katedře germanistiky FF UP v Olomouci vydalo rozsáhlou publikaci ve dvou svazcích „Antologie německé moravské literatury/Anthologie der deutschmährischen Literatur“.

Kniha je dalším zásadním výstupem tohoto evropsky uznávaného vědeckého pracoviště, které se věnuje výzkumu a popularizaci německojazyčné kultury z území Moravy a reprezentuje významně Univerzitu Palackého v Olomouci, město Olomouc a region Moravy u vědeckého a širokého laického publika v tuzemsku i v zahraničí.

Publikace je sběrem 27 středně dlouhých uměleckých textů od autorů, kteří jsou spjati s územím Moravy a psali německy. Má dva svazky: Jeden přináší originální texty a druhý jejich překlady do češtiny. Vůbec první takto obsáhlá a koncipovaná antologie přináší ukázky z díla jak světově známých autorů (např. Robert Musil, Ferdinand von Saar, Marie von Ebner-Eschenbachová) tak i autorů dnes zapomenutých, jejichž dílo je ale hodno znovuobjevení (např. Franz Spunda, Otto Leixner, Ernst Wolfgang Freißler, Eugen Schick, Leopold Wolfgang Rochowanski Pankraz Schuk).

Antologie je výsledkem tříletého projektu, její vznik a tisková realizace byly podpořeny Univerzitou Palackého v Olomouci, Česko-německým fondem budoucnosti, Olomouckým krajem, Úřadem spolkového kancléře Rakouska, Rakouským centrem Olomouc.

Tento text vznikl v rámci projektu „Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci“ (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0004).

Lukáš Motyčka

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.