ÚMTM díky projektu OP VaVpI vylepšil podmínky pro výzkum a vývoj

Ilustrační foto: Archiv ÚMTM
pondělí 15. února 2016, 10:51

V Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) byla v prosinci 2015 ukončena realizace projektu „Rozvoj technologického vybavení ÚMTM“, reg. č. CZ.1.05/2.1.00/19.0383, podpořeného z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) částkou 70,6 milionů korun (60 mil. Kč ze Strukturálních fondů EU a 10,6 mil Kč ze státního rozpočtu ČR). V rámci projektu byly vylepšeny podmínky pro výzkum a vývoj prostřednictvím nově pořízených technologií.

Hlavním cílem bylo posílení a rozvoj následujících výzkumných programů: 1. Molekulární podstata nemocí a molekulární cíle; 2. Medicinální chemie; 3. Chemická biologie a experimentální terapeutika; 4. Biomarkery - identifikace a validace; 5. Farmakologie a toxikologie.

Díky realizaci projektu došlo ke zvýšení kvality vybavení ÚMTM, a to posílením výzkumných aktivit (Testování biologické aktivity malých molekul vůči iontovým kanálům a GPCR receptorům; Posílení testovací kapacity HTS/HCA robotické platformy; Vývoj nových metod charakterizace genu; Mikroskopické analýzy a 3D rekonstrukce tlustých preparátu se zachovalou vnitřní strukturou; Posílení možnosti mikroskopie živých buněk; Biomedicínské aplikace konfokální Ramanovy spektroskopie; Výzkum diagnosticky relevantních sloučenin); posílením kvality a rychlosti transferu technologií a znalostí do praxe a posílením spolupráce s aplikační sférou, zároveň zpětným posílením přenosu nových poznatků z aplikační sféry do výzkumného procesu a vzdělávací činnosti; posílením výzkumných kapacit center s pozitivním dopadem na stávající a budoucí výzkumné pracovníky center se zkušenostmi z VaV projektů spolupráce s aplikační sférou.

Kontaktní osoba: Miroslav Dvořák, operační ředitel ÚMTM


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.