Ukrajinisté střední a východní Evropy na katedře slavistiky

VIII. Sympozia ukrajinistů se účastnilo 36 vědců.
Foto: archiv katedry slavistiky FF UP.
pondělí 5. září 2016, 09:30

Během dvou teplých dní se na konci prázdnin, ve dnech 25.-26. 8., uskutečnilo na katedře slavistiky v pořadí již VIII. Sympozium ukrajinistů střední a východní Evropy.  Konference se zúčastnilo 36 vědců z Ukrajiny, Ruska, Rakouska a České republiky. Zabývali se otázkami aktuálně diskutovanými v ukrajinské jazykovědě, kultuře a literatuře, ale také v didaktice, pedagogice či folkloristice.

Zvlášť zasedlo několik odborníků ke kulatému stolu, jehož hlavním tématem byly žánrovo-stylové a lingvistické metamorfózy v ukrajinském jazyce a literatuře 20. a 21. století. Výsledkem konference je vydaný sborník vědeckých prací Ucrainica VII a kolektivní monografie.

Na plenárním zasedání vystoupil profesor Zdeněk Pechal, profesor Josef Anderš, prezident Mezinárodní asociace ukrajinistů, profesor Michael Moser z Vídně a profesorka z katedry slavistiky UP Alla Arkhanhelská.

Součástí programu sympozia byla komentovaná prohlídka nově zrekonstruovaného kostela sv. Michala, zvonice a kaple sv. Jana Sarkandra. Účastníci Sympozia byli pozváni na slavností zakončovací raut do restaurace Jazz Tibet club. Věříme, že si účastníci z Olomouce odnesli jen příjemné dojmy, a že vzájemná spolupráce bude i nadále na vysoké odborné úrovni. Další sympozium plánujeme na srpen 2018.

Radana Merzová, katedra slavistiky FF UP 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.