U Holice roste nový les

Výsadba lesa začala.
Foto: Blanka Martinovská
pondělí 4. listopadu 2013, 15:48 - Text: Pavel Konečný

Hroty sázecího stroje se dnes zakously do země poblíž ulice Šlechtitelů v olomoucké městské části Holice. Naplno se tak rozjela výsadba dřevin budoucího Holického lesa, nového přírodního areálu, který bude sloužit jako rekreační zóna zejména Olomoučanům.

Na 30 hektarech plochy se postupně zazelená 72 tisíc dřevin devíti druhů. Převažovat budou listnaté stromy, více než polovinu porostu budou tvořit duby, které doplní lípy, habry, jilmy či olše. Zahradníci je vysadí během listopadu.

„Mám radost, že obyvatelé Holice, Nových sadů a Nového světa  mohou sledovat, jak v jejich blízkosti vyrůstá přírodě blízký areál lužního lesa, ve kterém budou moci trávit volný čas a obdivovat krásu stromů,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Přírodní areál Holický les dá této části města zcela nový charakter i funkci. V rekreační oblast lákající k příjemným procházkám a pobytu v přírodě se totiž promění dosud pouze zemědělsky využívané plochy. V nově vysázeném lese budou moci lidé využívat rozsáhlé louky, které budou střídat kompaktní porosty dřevin doplněné liniovou výsadbou alejí. Stín na loukách pak poskytnou solitérní stromy. Plošné porosty doplní skupiny keřových výsadeb.

„Holický les navíc dokáže do budoucna sehrát i důležitou roli při případných povodních, protože významně posílí protipovodňovou ochranu města,“ připomněl Šnevajs.

Projekt zatím aktuálně neřeší umístění a vybudování cestní sítě. Architekti zde pouze ponechali územní rezervu, kudy budou moci potenciální cesty v budoucnu vést. Obdobně zůstává územní rezerva v šíři 25 metrů na výstavbu protipovodňové hráze v severní části území.

Holický les přijde na necelé tři miliony korun, přičemž až 90 procent nákladů na výsadbu pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.