Tři králové vykoledovali na Olomoucku přes milion korun

Ilustrační foto: Charita Olomouc
čtvrtek 16. ledna 2014, 15:44 - Text: (mav)

Rekordní částku přesahující milion korun vynesla letos Tříkrálová sbírka v Olomouci a okolních obcích. Největší charitativní akce na českém území se uzavřela 14. ledna a v regionu se do ní zapojila více než tisícovka dobrovolníků.

Loňskou sbírku předčil letošní výtěžek o bezmála čtyřicet tisíc, což je podle pracovníků Charity Olomouc především dokladem solidarity a štědrosti mezi lidmi. „Velice si vážíme důvěry, se kterou nám dárci své peníze svěřují," uvedl nad výsledkem sbírky její koordinátor Martin Rejšek.

Na území Olomouckého děkanátu, který zahrnuje město a 34 blízkých obcí, se podle něj do sbírky zapojilo více než dvanáct stovek lidí rozhodnutých udělat něco pro dobrou věc. „Ceníme si pomoci všech zapojených koledníků, vedoucích skupinek a mnoha dalších lidí, bez kterých by tak rozsáhlá akce nešla uskutečnit,“ dodal Rejšek.

Celkový výtěžek ve výši 1,189 milionu korun bude podle jeho informací rozdělen na podporu dobročinných projektů Charity České republiky a Arcidiecézní charity Olomouc, část prostředků se vrátí do Olomouckého regionu. „Charita Olomouc je použije při pomoci lidem s duševním onemocněním, tělesným handicapem, seniorům, lidem bez domova nebo dětem z lokalit ohrožených sociálním vyloučením,“ doplnil Rejšek.

Finanční pomoc shromážděná z tříkrálových darů směřuje podle něj i k lidem, kteří byli ohroženi přírodní katastrofou nebo se ocitli v těžké životní situaci jako oběti domácího násilí nebo trestných činů.

Kašpar s Melicharem a Baltazarem zavítali do domácností na Olomoucku letos už počtrnácté. Radostnou zprávu o narození Spasitele přinášeli a finanční dary pro potřebné sbírali od 2. do 14. ledna. Tříkrálová sbírka je kromě svého hlavního poslání příležitostí i pro všechny dárce, aby zakusili radost a uspokojení z toho, že obdarovali jiného člověka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.