Tři králové koledovali na rektorátu

K+M+B
Tři králové zavítali na poradu děkanů.
Fotogalerie: Milada Hronová
úterý 6. ledna 2015, 14:09 - Text: Milada Hronová

Kašpara, Melichara a Baltazara dnes hvězda dovedla na rektorát. V úvodu pravidelné porady vedení univerzity zvěstovali tři králové narození Ježíše Krista a všem přítomným přáli šťastný nový rok. Univerzita se stala prvním místem jejich zastavení.

„Univerzita je poctěna, že si na ni tři králové vzpomněli, osobně jsem rád, když může pomoci v jakémkoliv charitativně smysluplném projektu. Děkuji za poselství a věřím, že žeň králů byla i tady, mezi děkany, hojná,“ prohlásil rektor Jaroslav Miller.

Tři králové se vydali na svou dnešní pouť z katedrály svatého Václava. Na všechny dveře, u nichž se zastaví, píšou posvěcenou křídou zkratku latinského Christus mansionem benedicat – Kristus požehnej tomuto domu. Zkratkou K+M+B je od dnešního rána poznamenána i vstupní brána rektorátu.

Role jednoho z králů se letos poprvé zhostil bratr Maxmilián, který pracuje v olomoucké charitě jako pastorační asistent. „Hned po ránu jsme se poklonili spasiteli a během dne navštívíme všechny důležité instituce ve městě. Kromě univerzity se zastavíme u kurie arcibiskupství a navštívíme i primátora,“ popsal Maxmilián za zbylé dva krále – dominikána otce Jindřicha a vedoucího střediska pro lidi bez domova Petra Prince.

„Neseme dobrou zprávu, že Bůh je mezi námi a jsme rádi za to, že jsou lidé štědří a přispívají nám. Jen díky nim můžeme pomoci potřebným,“ dodala ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová. Finance jsou podle ní každoročně určeny pro lidi bez domova, pro matky s dětmi, pro všechny, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci.

„Nakupujeme za ně potraviny i kompenzační pomůcky, kupříkladu polohovací postele. Finance se využívají i v investicích, všude, kde nedosáhneme dotacemi, pomůže sbírka,“ uvedla Gottwaldová. Částka, kterou tři králové vykoledují letos, bude podle ní použita na také vytvoření humanitárního skladu.

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou se letos koná již popatnácté. V současné době je největší sbírkovou akcí v zemi. Loni se v Česku vybralo více než 80 milionů korun, z toho za olomouckou arcidiecézi 22 milionů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.