Třesení těla zimou může spalovat tuky

Ilustrační foto: SXC
středa 12. února 2014, 14:20 - Text: Kateřina Černohorská

Podle výzkumníků z australské univerzity v Queenslandu může třesení těla způsobené reakcí lidského organismu na chlad způsobit spalování tuků. Vědci to zjistili díky studii, která zkoumala roli hormonů při regulaci reakcí těla na zimu.

V průběhu výzkumu vystavili odborníci zdravé dobrovolníky studeným teplotám a počkali, až se začnou zimou chvět. Poté sesbírali vzorky různých hormonů a zkoumali, jak se mění jejich úroveň v závislosti na teplotě. Zjistili tak, že když se tělo třepe, produkuje hormony irisin a FGF21, které přetváří buňky „klasického“ bílého tuku na buňky s tukem hnědým. „Na rozdíl od běžného bílého tuku, který přebytečné kalorie ukládá, může hnědý tuk tělu pomoci kalorie pálit,“ vysvětlil endokrinolog Paul Lee, který studii vedl.

Přechozí studie prokázaly, že hubení lidé mají více hnědého tuku než ti, kteří trpí nadváhou. Podle výzkumníků je tak možné, že zjištění pomohou v boji s obezitou. Detailnější výzkum by se měl zaměřit na to, zda je možné použít dva zmiňované typy hormonů ke stabilizování metabolismu a kontrole váhy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.