Tomáš Opatrný zůstává místopředsedou Rady vysokých škol

Tomáš Opatrný, místopředseda RVŠ.
Foto: Vladislav Galgonek
pátek 13. února 2015, 12:51 - Text: Velena Mazochová

Místopředseda Akademického senátu Univerzity Palackého Tomáš Opatrný z přírodovědecké fakulty byl podruhé zvolen místopředsedou Rady vysokých škol (RVŠ). Předsedou zůstává prorektor pro strategii Vysoké školy ekonomické Jakub Fischer. Rozhodl o tom nový sněm na svém prvním zasedání v závěru ledna. Svou dosavadní funkci potvrdila i olomoucká matematička Jana Talašová.

Užší předsednictvo Rady vysokých škol včele s předsedou bylo zvoleno tajnou volbou hned v prvním kole. Kromě Opatrného získali funkce místopředsedů prorektor pro strategie a rozvoj Vysoké školy chemicko-technologické Milan Pospíšil a prorektorka pro rozvoj Vysoké školy polytechnické Jihlava Alena Štěrbová. Studentská komora si svého místopředsedu teprve zvolí.

V centru pozornosti stále věda a výzkum

„Znovuzvolení jsem přijal s potěšením. Myslím, že z předchozího období je tam vidět kus odvedené práce a jsem rád, že to tak kolegové vnímají,“ uvedl Opatrný, který v radě působí už čtvrté funkční období – nejprve jako řadový člen sněmu, poté jako člen předsednictva.

Ve své staronové funkci se bude Opatrný i nadále věnovat otázkám vědy a výzkumu. „V nejbližší době nás zřejmě čeká zejména připomínkování chystaného nového zákona o podpoře výzkumu, nový systém hodnocení a financování výzkumu a rovněž hledání optimálního systému financování elektronických informačních zdrojů. Stále není také zcela dořešen problém nového operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání,“ přiblížil Opatrný. Kromě toho jej čeká práce v Reprezentativní komisi pro rozpis rozpočtu vysokých škol a zapojení do dokončovací fáze novely vysokoškolského zákona.

Olomoucký přínos pro matematické modely hodnocení kvality

Do funkce předsedkyně komise pro kvalitu vysokých škol a její hodnocení byla podruhé zvolena docentka katedry matematické analýzy a aplikací matematiky přírodovědecké fakulty Jana Talašová. Odborně se věnuje matematickým modelům hodnocení.

„Jde o matematický nástroj, který se používá právě při posuzování kvality vysokých škol. A protože se vyznám ve všech komplikovaných modelech, jsem tam snad i užitečná. Navíc mám to štěstí, že se při analýzách mohu opřít o tým spolupracovníků stejného odborného zaměření z přírodovědecké fakulty,“ objasnila Talašová.

Nejbližší úkoly komise podle ní vyplývají z připravované novely zákona o vysokých školách, která zahrnuje systémy vnějšího a vnitřního hodnocení kvality. „V současné době se vyhláška o akreditacích, která je součástí vnějšího hodnocení, pak přijdou na řadu záležitosti vnitřního hodnocení kvality vysokých škol. Myslím, že je třeba prosazovat taková řešení, která nebudou znamenat jen nárůst administrativy,“ zdůraznila Talašová.

Univerzita Palackého má mezi téměř třemi sty členy vysokoškolské reprezentace dalších deset zástupců. Členy sněmu jsou Irena Smolová, Jitka Jonová, Halina Kotíková, Irena Jedličková, Ladislav Daniel, Hana Kolářová Libuše Ludíková a Ondrej Hamuľák. Ve Studentské komoře budou další dva roky působit Eva Komlossyová a Marek Hodulík, který je zároveň předsedou legislativní komise.

Důležitý partner

Rada vysokých škol je spolu s Českou konferencí rektorů orgánem reprezentace vysokých škol, která se zabývá rozvojem, ekonomickým zabezpečením, právní úpravou, činností, organizací a řízením vysokých škol.

„Podle toho, jak jsou reprezentace aktivní, mohou účinně zasáhnout do přípravy zákonů, vyhlášek či pravidel ovlivňujících chod vysokých škol,“ připomněl Opatrný. Rada má podle něj oproti rektorské konferenci výhodu ve větší členské základně i v dobře fungujících specializovaných pracovních komisích. „Může tak k řadě témat operativně poskytnout velmi kvalifikovanou oponenturu,“ doplnil Opatrný.

Staronový místopředseda zvolený pro funkční období 2015-2017 přiznal, že při práci v radě vychází z podnětů své alma mater. „Veškeré materiály určené k připomínkování a všechny důležité informace obratem přeposílám senátorům, vedení univerzity a děkanům fakult,“ vysvětlil Opatrný. Na svůj seznam adresátů je připraven zařadit i další zájemce o aktuální informace z Rady vysokých škol.

Informace o Radě vysokých škol ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.