Tisící robotická operace

Robotická operace v olomoucké fakultní nemocnici.
Foto: Viktor Čáp
pondělí 14. července 2014, 09:53 - Text: Pavel Konečný

Jediné univerzitní robotické centrum v Česku, které vzniklo před pěti lety v olomoucké fakultní nemocnici, dosáhlo dalšího milníku. Lékaři v něm provedli v těchto dnech už tisící roboticky asistovanou operaci. Šestačtyřicetiletému muži při ní odstranili z těla prostatu napadenou zhoubným nádorem.

Robotické operace jsou podle zkušeností odborníků výrazně šetrnější vůči pacientovi, jeho rekonvalescence se zkracuje téměř na polovinu oproti klasickým otevřeným operacím.

„Výhody, které pacientům přinášejí roboticky asistované operace, jsou nesporné. Už během operačního výkonu dochází oproti klasickým otevřeným operacím k výrazně menším krevním ztrátám. Okolní tkáň je operací méně traumatizována, což má za výsledek snadnější hojení, méně komplikací a rychlejší návrat nemocného do běžného života,“ uvedl docent Vladimír Študent, přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a předseda České společnosti robotické chirurgie.

V olomouckém Univerzitním robotickém centru využívají operačního robota z největší části urologové, kteří s pomocí tohoto systému provádějí nejčastěji radikální odstranění prostaty pro nádor a také odstranění zhoubného nádoru ledviny. Z tisícovky robotických operací provedených v Olomouci bylo těch urologických více než 800. Gynekologové dosud operovali s pomocí robotického systému téměř 150 pacientek s nádorem dělohy. Přibližně čtyři desítky operací v robotickém centru provedli také chirurgové v oblasti nádorů tlustého střeva a konečníku.

Robotické operování přináší podle Študenta pacientům i další výhody. „Tou hlavní je samozřejmě menší operační zátěž. Tyto pacienty ani bezprostředně po operaci není nutné překládat na centrální chirurgickou jednotku intenzivní péče, zůstávají sledování několik hodin na dospávacím pokoji a potom jsou převezeni na standardní oddělení. Rekonvalescence je výrazně rychlejší,“ popsal přednosta kliniky.

Operační robot da Vinci byl v Olomouci instalován v polovině srpna roku 2009. Operatér řídí ramena s nástroji, díky 3D obrazu má dokonalý přehled o operované oblasti. Nástroje jsou do pacientova těla zavedeny pomocí několika miniaturních vpichů. Všechny pohyby robota jsou zpracovávány počítačem, který zpřesňuje práci chirurgických nástrojů v pacientově těle.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.