Tisíce lidí přivítaly jaro

Pálení čarodějnic na Korunní pevnůstce.
Foto: MMOL
pátek 2. května 2014, 10:08 - Text: (caf)

Oslavy jara v Olomouci, kterým přálo navíc i krásné počasí, zaplnily areál Korunní pevnůstky a Horní náměstí.

Filipojakubskou noc si ve středu 30. dubna nenechaly ujít tisíce lidí. „Korunní pevnůstku zaplnily stovky malých usměvavých čarodějnic a kouzelníků a společně s ostatními si tak až do tmy užívali bohatý program, který pro návštěvníky připravilo město Olomouc,“ uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Čarodějnický rej a zapálení vatry doprovázel hudební program. Tajemnou a pohodovou atmosféru třetího ročníku pálení čarodějnic doprovodilo posezení u ohňů s opékáním špekáčků, ohňová show a ohňostroj.

V duchu tradic a folkloru se nesl v Olomouci také první májový den, který si bylo možné vychutnat v samotném centru města. Dopoledne Horní náměstí ozdobila patnáct metrů vysoká májka. „Na její výzdobě se podíleli sami Olomoučané, kteří ji zkrášlili navázanými pentlemi,“ řekla Štědrá. Májku bez zaváhání vztyčili dobrovolní hasiči.

„Přestože třešně už v Olomouci odkvetly, nechyběl ani další májový zvyk – líbání. Rozkvetlou třešeň nahradil přímo na náměstí květy vyzdobený altán s lavičkou, který jako alternativu pro prvomájový polibek využily desítky párů,“ konstatovala Štědrá.

O zábavu se v první májový den postaral na náměstí program Ekologických dnů se svým tradičním Ekojarmarkem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.