Tisíce lidí navštívily Dny Evropského dědictví, nevynechaly ani univerzitu

Dny evropského dědictví na Univerzitě Palackého.
Fotogalerie: (red)
pondělí 14. září 2015, 08:06 - Text: (red)

Univerzita Palackého zpestřila Dny evropského dědictví o osm návštěvních míst. Tisícovkám návštěvníků nabídla komentované prohlídky učeben, laboratoří i historických sálů, hry a soutěže nebo výstavy.

Zájemci o univerzitu si během víkendu prohlédli její historické budovy i nejmodernější stavby. Přístupné byly některé fakulty, knihovna i Konvikt. Řady lidí nahlédly i do jindy nepřístupných míst, například do pracovny rektora.

 „Slavnostní zasedací místnost i pracovnu rektora jsem sice už viděla, ale ráda se do těchto míst podívám znovu. Tentokrát jsem s sebou vzala i známé, které rektorát ještě neviděly,“ uvedla Hana Molnárová z Olomouce.

Pevnost poznání navštívilo během víkendu 800 lidí

Velký zájem o prohlídku zaznamenala i Pevnost poznání. Do expozice Věda v pevnosti se během soboty a neděle přišla podívat téměř tisícovka lidí.

„Je tady vidět obrovský kus práce. Navštívil jsem hodně zemí a ze zkušenosti mohu říct, že se muzeum opravdu povedlo. Určitě se sem ještě vrátím. Nestihl jsem totiž projít všechny expozice,“ říkal spokojeně Ladislav Láni z Olomouce.  

Na návštěvníky muzea čekali v Pevnosti poznání průvodci v autentických uniformách a formou interaktivního divadla je seznamovali s historií opevnění a dělostřeleckého skladu.

„Lidé se stali regulérními členy posádky olomoucké pevnosti 18. století. Při své prohlídce se tak mohli potkat s dobovými postavami, například s arogantním pevnostním architektem či nepořádným dělostřelcem,“ uvedl animátor expozice Petr Cieslar.

K prohlídce zvala během víkendu i knihovna ve Zbrojnici, která veřejnosti nabídla komentované prohlídky, včetně výstavy nejzajímavějších knih. Otevřená byla i Kaple Božího Těla, parkán s gotickou Židovskou brankou v Konviktu nebo parkánové zahrady. Veřejnost mohla nahlédnout i do prostor vědecko výzkumné dostavby pedagogické fakulty a prostor moderní dostavby Teoretických ústavů lékařské fakulty.

Přírodovědeckou fakultu si prohlédli absolventi i zvídaví rodiče s dětmi

Příležitost prohlédnout si nynější sídlo fakulty si nenechala ujít asi stovka návštěvníků. Mezi nimi i někdejší studentka Miriam Šuláková z Kutné Hory

„Jsem absolventka této fakulty, tak jsem se chtěla podívat, jak teď budova vypadá. Jsem nadšená, je to tu moc pěkné, moderní.  Jsou to úplně jiné podmínky než za mého studia, studenti zde mají naprostý komfort,“ uvedla Šuláková.

Návštěvníci přírodovědecké fakulty mohli v každou celou hodinu využít možnosti komentovaných prohlídek. Jiní zamířili do chemické laboratoře na pokusy, další si třeba jen prohlédli Olomouc z terasy budovy.  Průvodcovské role se zhostili proděkan Josef Molnár a vedoucí technik budovy Ondřej Kolář, kteří zahrnuli příchozí informacemi o historii budovy, jejích technických parametrech či chodu fakulty.

V programu univerzitních víkendových akcí nechybělo ani setkání pod širým nebem. Ti, kdo se zastavili na náměstí Republiky, si mohli koupit knihu nebo si zasoutěžit, občerstvit se a dozvědět se něco o univerzitním projektu Zaparkuj.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.