Televizní maratóny jsou spojené s pocity osamění a depresí

Ilustrační foto: Pavel Konečný
sobota 31. ledna 2015, 09:47 - Text: Kateřina Černohorská

Televizní a zejména seriálové maratóny jsou v poslední době vcelku běžnou záležitostí. Je tento zvyk ovšem opravdu neškodný? Nedávná studie odborníků z americké University of Texas at Austin přišla s názorem, že přemrštěnému sledování televize se nejvíce věnují lidé, kteří se cítí opuštění či trpí depresemi.

Výzkumníci se zaměřili na věkovou skupinu v rozmezí 18-29 let. Zjišťovali, jak často zkoumaní sledovali televizi a jak často se cítili osaměle nebo trpěli depresí. Ti, kteří se projevili jako méně psychicky odolní, sledovali televizi častěji, aby zahnali špatné pocity. Obdobně tomu bylo u lidí, kteří měli problémy se sebeovládáním, ti nebyli schopní televizi vypnout, případně přestat si pouštět další díly oblíbených seriálů.

Podle odborníků nejsou televizní maratóny jediným problémem, spojeným s horším psychickým stavem. Obecně prý platí, že čím hůře na tom lidé psychicky jsou, tím častěji propadají některému z různých typů návykových jednání. Většinou to dělají proto, aby zapomněli na tíživou realitu.

„Ačkoliv si lidé většinou myslí, že nadměrné sledování televize nepatří ke škodlivým závislostem, opak je pravdou,“ prohlásil Yoon Hi Sung, který se na studii podílel. „S televizními maratóny se úzce pojí celá řada problémů, ať už se jedná o psychickou únavu nebo obezitu. Pokud se navíc časté sledování televize stane pro člověka hlavní náplní času, může mu způsobit i obtíže v práci i v osobních vztazích,“ dodal Sung.

Lidé by se podle odborníků měli oblíbeným seriálům věnovat méně často a dopřávat si je spíše „za odměnu“ po jednotlivých dílech.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.