Světová premiéra Hanzlíkova koncertu pro violoncello měla na zahájení festivalu největší úspěch

Violoncellista Orchestru Berg Lukáš Polák.
Foto: Marek Otava
středa 23. dubna 2014, 07:00 - Text: Michaela Šarmanová

Špičkový Orchestr Berg pod taktovkou Petera Vrábela včera zahájil festival MusicOlomouc.

Pražské uskupení provedlo skladbu Jana Trojana Večeře na konci světa, jež s jistotou zahájila festival na výbornou. Následovalo dílo Slavomíra Hořínky s titulem Lacrimosa, zkomponovaná pro barokní housle, koto, tam-tam a smyčcový orchestr. Obě sólistky Adéla Štajnochrová na housle a Anna Romanovská Fliegerová, která zahrála na tradiční japonský nástroj koto, prokázaly neobyčejnou technickou i výrazovou dovednost, a to především v úvodním motivu, který, jak již z názvu vyplývá, působil smutně a plačtivě. Jako třetí v pořadí zazněla světová premiéra – Koncert pro violoncello a smyčcový orchestr Tomáše Hanzlíka. Na violoncello se představil Lukáš Polák. Tato skladba měla bezesporu největší úspěch.

Druhou polovinu zahájilo dílo Jany Vöröšové Havran a moře. Autorka zařadila zajímavý efekt, prasknutí papírového sáčku, jež udržovalo sál v absolutní pozornosti. V následující kompozici se představil Ženský sbor Lenky Dohnalové‑Mlynářové se skladbou Nocturne with Ray od Michala Nejtka, který zaujal netradičním použitím pingpongových míčků. V závěru koncertu pronesl dirigent Peter Vrábel poznámku: „Pardon, my jsme to zkoušeli za světla,“ při krátkém opětovném rozsvěcování a zhasínání světel v sále. Díky ní rozesmál téměř celé publikum a to si vyslechlo hudbu k němému filmu Le ballet mécanique skladatele Jana Duška.

Až na pár míst byl reprezentační sál Anag zcela naplněn. Což svědčí o tom, že o soudobou hudbu se zajímá čím dál více a více posluchačů v porovnání s předešlými ročníky.

Dnes se obecenstvu představí Ivan Myslikovjan. Druhý koncert soudobé hudby v Olomouci nese titul Ivan Myslikovjan & Saxofon & Elektronika. Začíná v 19 hodin v kapli Božího těla. Tento interpret působí nejen jako sólista, ale spolupracuje i s předními osobnostmi české populární hudby například s Karlem Gottem, Helenou Vondráčkovou či Lucií Bílou. Uvede skladby vzniklé momentální improvizací, několik remixů elektronické hudby a také pár svých skladeb.

Autorka je studentkou oboru Muzikologie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.