Světlo a stín Vzáří

Videomapping – hra světel na fasádě.
Foto: Matěj Slezák
úterý 24. září 2013, 17:37 - Text: Pavel Konečný

Festival světla a videomappingu Vzáří ode dneška rozsvítí Olomouc. Doprovází jej bohatý kulturní a hudební program. Už zítra přijde ke slovu výstava uměleckých lamp Světlo a stín v Konviktu, v pátek univerzitní projekce na Dolním náměstí.

„Středeční vernisáž výstavy Světlo a stín v atriu Uměleckého centra oživí světelná audiovizuální performance Jiřího Suchánka na parkánu,“ uvedl ředitel festivalu Kamil Zajíček.

Festival světla a videomappingu Vzáří potrvá na Dolním náměstí až do soboty. V pátek večer představí na Hauenschildově paláci světelnou projekci k 440. výročí založení olomoucké univerzity. „Osobitou animačně-grafickou obrazovou inspiraci na zvukovou stopu úspěšného filmu Marka Partyše Olomouc – Univerzitní město předvede absolvent JAMU Adam Ligocki,“ naznačil Martin Müller z oddělení komunikace Univerzity Palackého.

„Často mluvíme o důležitém a zároveň samozřejmém propojení města a univerzity. Videoprojekce s univerzitními motivy na fasádě paláce v centru Olomouce je pak vizuálním znázorněním téhle symbiózy. Projekci vnímám také jako veřejnou oslavu toho, že univerzita utváří podobu města už dlouhých čtyři sta čtyřicet let,“ dodal mluvčí univerzity Radek Palaščák.

Novinkou festivalu bude i následné uvedení komiksu na fasádě.

Velká část Vzáří se odehraje v okolí Terezské brány, kde vyroste cirkusové šapitó. Připraveny jsou workshopy, ale především koncerty. Vystoupí Lenka Dusilová nebo Anna K. Fanoušky elektronické hudby jistě potěší syntezátorový guru Moimir Papalescu, pro jiné bude přitažlivý hiphopper Vladimir 518 nebo šansonové duo Voilà.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.