Svatý Florián se odebral k opravě

Snesení sochy sv. Floriana.
Foto: Jiří Kopáč / Olomoucký DENÍK
středa 18. února 2015, 10:33 - Text: Pavel Konečný

Několik měsíců bude Žerotínovo náměstí bez sochy svatého Floriana. Plastika se přestěhovala do restaurátorské dílny Reného Tikala. Na své místo v rohu náměstíčka se vrátí v srpnu.

Socha svatého Floriana pochází z roku 1728, jejím autorem je zkušený olomoucký sochař, malíř a štukatér Jan Jiří Schauberger. Ten byl mimo jiné i tvůrcem Caesarovy kašny.

„Vrcholová socha byla snesena a kvůli vyjmutí zkorodovaného středového trnu budou demontovány i díly podstavce a soklu,“ uvedla Tereza Kociánová z odboru investic olomouckého magistrátu.

Podle primátora Antonína Staňka je barokní socha ve špatném technickém stavu. „Kámen je na mnoha místech narušen a v některých partiích části materiálu chybí. Proto necháváme teď tuto hodnotnou památku opravit, aby se v dobrém stavu uchovala i pro příští generace,“ uvedl Staněk.

Restaurátorský proces bude zahrnovat očištění kamene, biosanaci, odstranění krust, zpevnění, odstranění nevhodných druhotných tmelů, vyjmutí korodovaných trnů a spon, slepení, injektáž a zaplnění trhlin v kameni. Součástí odborných úprav bude také doplnění chybějících poškozených partií, tmelení defektů, rekonstrukce základu, obnova spárování, plastické a barevné retuše a konečně i finální konzervace a hydrofobizace kamene.

Podle smlouvy je termínem pro dokončení oprav 11. srpen.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.