Svátky města nadchly Olomoučany

Páter František Hanáček a rektor Jaroslav Miller s ostatky svaté Pavlíny.
Foto: Blanka Martinovská
úterý 9. června 2015, 09:58 - Text: (caf)

Víkendové oslavy patronky Olomouce svaté Pavlíny nazývané Svátky města se letos propojily s festivalem Svátky písní. Poprvé se také kostýmovaný průvod ke cti svaté Pavlíny konal až ve večerních hodinách, a proto jej působivě doplnily pochodně.

„Smekám před všemi zpěváky, ať už jsou z českých, slovenských, rakouských, slovinských či třeba tureckých a filipínských souborů. Smekám před jejich výkonem, kterým dokázali na Horním náměstí vytvořit tak fantastickou atmosféru, která předčila i vystoupení různých tuzemských hvězd populární hudby,“ uvedl po skončení velkého koncertu, v němž spolu s kapelou a sólisty Hudebního institutu vystoupily dvě stovky účastníků Svátků písní, olomoucký primátor Antonín Staněk.

Následující slavnostní průvod, k němuž se připojily stovky přihlížejících Olomoučanů, pak jenom podtrhl úspěch inovované koncepce Svátků města. „Průvodem si připomínáme starobylou tradici úcty Olomoučanů k patronce města svaté Pavlíně. Byl bych proto velmi rád, kdy se do průvodu k její poctě připojili i obyvatelé města,“ vyzval primátor přihlížející. To se také podařilo a za řady s představiteli města, univerzity nebo církve a za zástupy dobově oděných vojáků kráčely i stovky Olomoučanů. Další zástupy přihlížely efektní podívané podél celé trasy.

Kladné ohlasy sklízel i sobotní program, mezi stánky na Horním náměstí bylo neustále živo. Kromě loutkoherecké produkce a hrnčířské dílny dotvářela atmosféru hudební vystoupení i festival Ochutnejte Hanou, na němž nechyběly místní minipivovary. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.