Supermarkety vystavují děti nezdravému jídlu u pokladen
Podle výzkumníků z univerzity v britském Sheffieldu vystavují pracovníci supermarketů děti nekvalitním potravinám.
Až devadesát procent produktů, které si nakupující mohou prohlédnout u pokladen, patří podle výzkumníků mezi ty velmi nezdravé, protože obsahují vysoké dávky tuku, cukru nebo soli.
Nejzdravější potravinou, která se v této paletě nachází, jsou žvýkačky bez cukru. „Okolí pokladen minout nemůžete, takže se nevyhnete ani tady vystaveným potravinám. Těm děti často neodolají a své rodiče k nákupu nevhodného jídla přemluví,“ vysvětlil Jason Horsley z univerzity v Sheffieldu. Nejčastěji jsou ovlivněny děti ve věku od tří do pěti let.
Studie proběhla rok poté, co se britské obchodní řetězce zavázaly podporovat a zpřístupnit lidem zdravější potraviny. To se ale podle výzkumníků prozatím neděje. V důsledku konzumace vysoce kalorické a nezdravé stravy a nedostatku pohybu tak u dětí v posledních dvaceti letech narůstá riziko obezity a s ní spojených chorob.
Situace je navíc podobná v Česku a mnoha dalších zemích.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.