Stupkovo kvarteto slaví 35 let

Stupkovo kvarteto působí již 35 let.
Foto: Muzeum umění Olomouc
čtvrtek 31. března 2016, 13:40

Statistiky koncertního publika vykazují poměrně vysoké procento vysokoškoláků. Mnozí z nich se v mládí učili hrát na nějaký hudební nástroj nebo zpívali ve sborech. Pro některé zůstává aktivní činnost v nějakém hudebním tělese trvalou zálibou vedle profesního zaměření. V naší republice ještě stále máme amatérské pěvecké sbory, které dosahují vysokých kvalit a spolupracují s profesionálními orchestrálními tělesy. Ovšem méně běžné jsou profesionální ambice v komorních instrumentálních tělesech. Jedním z nich je právě Stupkovo kvarteto, které na svém koncertu 16. 3. připomnělo své 35. výročí.

Má však delší prehistorii, která sahá až k letům 1959-1964, kdy v podobě studentského kvarteta Přírodovědecké fakulty UP hrálo ve složení: Vladimír Žůrek, Eduard Suchanek, Jiří Kobza, Jaroslav Havlíček. I když se složení kvarteta v dalších letech několikrát změnilo, neúnavný V. Žůrek vždy dokázal najít nové hráče, nejčastěji z členů Moravské filharmonie, a tak udržet kontinuitu práce. Spolu s ním už vlastně přes půl století hraje violista Jiří Kobza, docent na katedře algebry a geometrie.

V roce 1981 se kvarteto svým názvem přihlásilo k odkazu Františka Stupky, dirigenta, který rozhodujícím způsobem přispěl k profesionalizaci dnešní Moravské filharmonie. Stupkovo kvarteto je ve své koncertní činnosti velmi aktivní – za dobu svého trvání uskutečnilo přes 550 veřejných vystoupení v Olomouci a v širším regionu. Ve výčtu lokalit připomeňme alespoň Přerov, Hranice, Třinec, Český Těšín, Prostějov, Troubelice, Litovel, Uničov, Mohelnice, Bludov, Postřelmov, Ruda na Moravě, Šternberk, Bruntál, Rýmařov, ad. Jejich výčet na první pohled připomíná spíš vlastivědnou turistiku, ovšem jsou to často místa, kde v minulosti vystupovala Moravská filharmonie anebo tam jsou stále činné Kruhy přátel hudby.

Jistý okruh vystoupení je spjat s festivaly komorní hudby u nás i v zahraničí; např. Interpretační hudební slavnosti Vysočiny, Mezinárodní festival Karla Ditterse z Dittersdorfu, Sasko- český hudební festival. Po roce 2000 lze sledovat celou řadu dramaturgicky nápaditých projektů, v jejichž rámci kvarteto nastudovalo a uvedlo díla skladatelů, která nebývají v běžné nabídce koncertních programů. Patří sem např. kvartety A. S. Borodina, F. Mendelssohna – Bartoldyho, J. C. de Arriaga, P. Mory, olomouckého rodáka Egona Kornautha, J. B. Foerstra, Z. Fibicha, Zd. Fridricha, L. Juřici, I. Krejčího, V. Nováka, F. Ondříčka, L. Sluky, J. Vičara, E. Zámečníka. Repertoár kvarteta je pochopitelně širší, vedle klasických opusů 18. století jsou tu díla autorů století devatenáctého i dvacátého.

Výrazem společenského ocenění mimořádné práce primária kvarteta, RNDr. Vladimíra Žůrka, bylo udělení Ceny statutárního města Olomouce za rok 2007. Stupkovo kvarteto je dodnes komorním souborem Přírodovědecké fakulty, kde mnohokrát přispělo k slavnostnímu lesku velkých akcí.

Na svém jubilejním koncertu Stupkovo kvarteto hrálo ve složení: Vladimír Žůrek, Martina Fischerová, Jiří Kobza, David Kostrhon. V programu zazněl Smyčcový kvartet č. 6 Václava Pichla, část Beethovenova kvartetu A dur, Fišerovy Variace na neznámé téma a komická miniopera „Hodinový manžel“ Leona Juřici, k níž si přizvali operní sólisty Lucii Kordovou a Martina Štolbu.

Stupkovo kvarteto se stalo trvalou součástí koncertního života města Olomouce, má své publikum a zdá se, že můžeme i v příštích letech očekávat další zajímavé večery s tímto tělesem.

Alena Burešová, emeritní profesorka katedry muzikologie FF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.