Studovali předci Karlovu univerzitu? Zjistíte na webu

Ilustrační foto: Pavel Konečný
pátek 3. ledna 2014, 10:32 - Text: (srd)

Historické matriky svých doktorů s vyhledávací aplikací zpřístupnila na webu Univerzita Karlova. Zájemci díky ní mohou snadno zjistit, jestli například jejich předci nebyli doktory pražské univerzity nebo kolik akademiků vzešlo i z nejzapadlejší horské vesnice.

„Při vyhledávání podle jmen si může každý ověřit, kolik jeho předků či jmenovců na pražské univerzitě promovalo, kdy a na které fakultě získali titul, kde se narodili, jaké bylo jejich vyznání či jména a povolání jejich rodičů,“ vysvětluje vedoucí Archivu Univerzity Karlovy Petr Cajthaml. Pro odborníky i laiky databáze nabízí i další zajímavé detaily – například vyhledávání podle míst narození či roku zakončení studia.

V aplikaci je možné aktuálně prohledávat údaje o více než 24 tisících studentů. Jde o doktory Univerzity Karlovy z let 1882 až 1939, tedy od rozdělení pražské univerzity na českou a německou do uzavření českých vysokých škol nacisty. Poválečné matriky musí na zveřejnění počkat kvůli ochraně osobních údajů.

Na webu budou zcela nově přístupné i naskenované matriky Německé univerzity v Praze z let 1882 až 1945. V nich lze prozatím listovat jako v běžných knihách, vyhledávání bude možné později. Doktory německé univerzity byli například spisovatelé Franz Kafka a Max Brod, držitelé Nobelovy ceny manželé Gerty Theresa Radnitzová a Karl Ferdinand Cori či historik a protektorátní náměstek pražského primátora Josef Pfitzner. Na české univerzitě promovali Karel Čapek, Jaroslav Heyrovský, Vladislav Vančura či Jan Patočka.

Spuštění vyhledávací aplikace a zpřístupnění německých matrik je druhou fází rozsáhlého projektu, který chtějí archiváři a informatici Univerzity Karlovy realizovat. Jejich cílem je digitalizovat a on-line zpřístupnit matriky, rigorózní protokoly, protokoly o státních zkouškách a katalogy posluchačů české a německé univerzity v Praze, tedy údaje o více než 150 tisících studentů.

Webovou stránku projektu, která je nově dostupná i v angličtině, najdete ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.