Studium v zahraničí může usnadnit krajské stipendium

Ilustrační foto: SXC
středa 1. ledna 2014, 08:52 - Text: Martina Šaradínová

Posluchači Univerzity Palackého budou moci i v tomto roce požádat Olomoucký kraj o studijní stipendium, které jim usnadní pobyt na některé ze zahraničních vysokých škol. Hejtmanství na stipendia pro středoškoláky a vysokoškoláky vyčlení 1,5 milionu korun. První kolo přijímání žádostí skončí 17. února.

„Cílem poskytování stipendia je umožnit studentům na středních a vyšších odborných školách a posluchačům vybraných bakalářských a magisterských studijních programů studium v zahraničí. Podmínkou udělení stipendia je trvalé bydliště žadatele na území Olomouckého kraje,“ uvedla mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

Samospráva podpoří u vysokoškoláků maximálně šestiměsíční studium v cizině. Maximální věková hranice pro uchazeče v době podání žádosti je 30 let. Zájemce musí vykázat i dobré studijní výsledky, studijní průměr vysokoškoláků nesmí v akademickém roce 2012/2013 přesáhnout 1,8. Výše stipendia činí 3500 korun měsíčně.

Studenti Univerzity Palackého byli s žádostmi o přiznání stipendia úspěšní i v minulých letech. Například letos je pobíralo 13 studentů, o rok dříve jich bylo 31 a v roce 2011 finanční podporu obdrželo celkem 44 studentů druhé nejstarší tuzemské univerzity.

Olomoucký kraj pro rok 2014 vydal i seznam studijních oborů, jejichž posluchače stipendii podpoří. Je mezi nimi například medicína, chemie, biologie, biochemie, fyzika, geografie, ale například i studium cizích jazyků či pedagogika. Kompletní seznam oborů i informace o studijních stipendiích lze najít na webových stránkách Olomouckého kraje. Ve druhém kole bude možné podávat žádosti do konce června.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.