Studentka Veronika Nováková zpívá a nahrává pod jménem Venika Hartlyn

Veronika Nováková / Venika Hartlyn.
Foto: Tomáš Stehlík
neděle 10. listopadu 2013, 12:37 - Text: Pavel Konečný

Mezi tisíci studenty olomoucké Univerzity Palackého se skrývá rostoucí hvězda hudebního nebe. Něžná šansonová zpěvačka a klavíristka Venika Hartlyn, z pohledu STAGu Veronika Nováková, studentka filozofie a hudební kultury. Kromě studia se nyní věnuje i práci na dalších nahrávkách svých písní, zanedlouho je nabídne největším českým vydavatelstvím. Po boku jí při tom nestojí nikdo jiný než muzikanti z kapely Chinaski Ondřej a Štěpán Škochovi a jazzman Jan Linhart.

„Klíčovým byl pro mě hudební producent a skladatel Darek Král. Právě ten si mých písní všiml na serveru bandzone.cz, kde se každý může pochlubit svojí tvorbou. Oslovil mě s tím, že na českém trhu není nic, co by bylo podobné mým písním,“ popsala Veronika/Venika.

Být sebou

Na své kariéře šansonové klavíristky s vlastními anglicky zpívanými písněmi pracuje pod uměleckým jménem Venika Hartlyn již několik let. Velkou inspirací je pro ni americká skupina Hanson a blízká je jí tvorba písničkářek Sarah McLachlan, Norah Jones či Carole King. Přesto si Venika Hartlyn drží vlastní styl. „Chci v nahrávkách svých skladeb zachovat sebe samu,“ zdůrazňuje.

Pochází z malé vesničky Ludslavice ve Zlínském kraji. V Olomouci si vedle studia rychle našla cestu do místního Hudebního Institutu, kde na sobě pod vedením lektora Filipa Tailora dále pracuje. Za sebou má už několik recitálů a koncertů, dělala i předskokanku slovenské zpěvačce Kristině. Nyní se připravuje na další krok ve své rozjíždějící se kariéře. V pražském studiu All Senses pod dohledem zkušeného producenta Krále dokončuje profesionální nahrávky svých singlů.

Vznikne album?

„Muzikanti z Chinaski, Jan Linhart či Darek Král pro nahrávání vymysleli úpravy a aranžmá jednotlivých písní a zeptali se mě, zda se mi to líbí. Všichni jsme se snažili podpořit a vyzdvihnout to, co v mých písních je. Cítila jsem, že mě k ničemu nenutí,“ popisuje spokojeně Venika Hartlyn. 

A může srovnávat, protože už dříve s jedním producentem jednala. „Tlačil mě ovšem k jinému stylu, skrze který jsem se podle něj mohla snadněji proslavit. Ale to bych už nebyla já, takže jsme se nedomluvili,“ podotkla.

Výsledek jejich několikaměsíční práce zanedlouho poputuje k posouzení do předních českých vydavatelství Supraphon, Universal či Indies Records. Právě tam a také na dalších místech se bude rozhodovat o případném vzniku nového alba Veniky Hartlyn.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.