Studenti hejčínského gymnázia strávili Den s Univerzitou Palackého

Foyer hejčínského gymnázia obsadila olomoucká univerzita.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 19. listopadu 2015, 07:26 - Text: Velena Mazochová

Jedinečnou možnost získat kompletní informace o studiu na Univerzitě Palackého z první ruky měli včera studenti Gymnázia Olomouc – Hejčín. Foyer jeho budovy zaplnily prezentační stánky osmi fakult s informacemi o téměř šesti stovkách oborů, otevíraných v příštím akademickém roce. Akci určenou zejména maturantům hodlá univerzita postupně rozšířit i do dalších škol a regionů.

Univerzitu středoškolákům představili studenti a zástupci fakult, kteří zájemcům poskytli kompletní informační servis. „Odpovídáme na dotazy týkající se konkrétních oborů, informujeme o dalších, které Univerzita Palackého nabízí a předáváme potřebné propagační materiály,“ uvedla Renata Studená, posluchačka Rekreologie na fakultě tělesné kultury.

Den s Univerzitou Palackého přilákal o velké přestávce Jana Hudečka, který se chystá příští rok k maturitě. „Vyzvedl jsem si materiály o přírodovědecké fakultě. Chtěl bych znát hlavně nabídku oborů fyziky nebo chemie,“ vysvětlil Jan Hudeček.

Naopak o humanitní studia na univerzitě má zájem student posledního ročníku šestiletého studia anglické sekce Adam Kolář. „Právě jsem se dověděl, že bych mohl například zkombinovat češtinu s japonštinou nebo s jiným exotickým jazykem. Podat přihlášku na olomouckou filozofickou fakultu bude proto jedna z možností. Olomouc mi navíc vyhovuje, oproti velkým městům je komornější,“ řekl Adam Kolář.

S univerzitní akcí byl spokojen také ředitel hejčínského gymnázia Karel Goš. „Chceme upozornit na možnosti, které univerzita nabízí a máme zájem prohlubovat spolupráci i dál. Navázali jsme partnerství jako fakultní škola přírodovědecké a nyní i filozofické fakulty a rádi bychom spolupracovali při realizaci společných projektů. Naši žáci by tak například mohli navštěvovat univerzitní semináře nebo se zúčastnit experimentů, případně by se některé vybrané přednášky mohly uskutečnit u nás,“ uvedl Karel Goš.

Podle organizátora akce Ondřeje Martínka z oddělení komunikace UP, který měl pro gymnazisty připravenu závěrečnou přednášku o  možnostech studia, osloví univerzita v nejbližší době také další střední školy, a to nejen v regionu, ale i za jeho hranicemi. „Chystáme se vybrané školy obesílat s nabídkou dvou prezentačních modulů,“ uvedl Martínek. Vedle Dne s UP půjde o interaktivní prezentaci, která univerzitu představí prostřednictvím přednášky, powerpointové prezentace, videoprojekce a následné diskuse.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.