Stromem letošních Vánoc na Horním náměstí je borovice

Vánoční borovice už čeká na své jméno.
Foto: Jan Procházka, Olomouc.cz
sobota 16. listopadu 2013, 19:51 - Text: (caf)

Na Horním náměstí byla dnes nainstalována nádherná borovice, kterou městu darovali obyvatelé domů na Skřivánčí ulici. Vzrostlý strom neměl cestu do centra vůbec jednoduchou a musely se kvůli němu i nadzvedávat tramvajové troleje. Uvádí to zpravodajský portál Olomouc.cz

Dvaadvacet metrů vysoký strom rostl na dvoře mezi domy na Skřivánčí ulici na Tabulovém vrchu. „Byl zasazen v roce 1971, když se tyto domy stavěly. Je ho škoda, ale bohužel už je přerostlý a nebezpečný,“ uvedl předseda společenství vlastníků Jan Rychlý. Borovice rostla ve svahu a hrozilo, že se vlastní vahou zřítí. Navíc prý její kořeny prorůstaly do kanalizace. „Rozhodli jsme se proto strom darovat městu, aspoň tak poslouží užitečné věci a nebude hned rozřezán,“ svěřil se Olomouc.cz Rychlý.

Strom vážil úctyhodných sedm tun a dostat ho na tahač nebylo vůbec snadné. Kolos, ze kterého vyčuhovala jen kabina tahače, se vydal na náměstí po Wolkerově a Havlíčkově ulici, na křižovatce u soudu, pak bylo nutno nadzvednout trolejové vedení. A jednoduchá nebyla ani cesta Pavelčákovou ulicí na náměstí. Borovice ji doslova ucpala a zasekávala se o vývěsní štíty. Instalace na náměstí pokračovala až do večerních hodin.

Jméno pro letošní symbol Vánoc budou opět vybírat děti. Těm stačí namalovat obrázek, vybrané jméno k němu připsat a dílo pak poštou poslat na oddělení kultury. Uzávěrka je ve středu 20. prosince, strom se rozsvítí o čtyři dny později.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.