Stříbro pro české štafety

Poslední závod. Česká mužská štafeta na druhém místě.
Foto: Michael Vambera
neděle 17. srpna 2014, 11:03 - Text: Pavel Konečný

Závěrečný den 19. Akademického mistrovství světa v orientačním běhu přinesl o víkendu dvojitou stříbrnou radost pro domácí reprezentaci. Ženský i mužský tým se v závodě tříčlenných štafet umístil na druhém místě. V obou kategoriích zvítězily štafety Švédska.

Závod žen si svým průběhem nezadal s akčním thrillerem, pořadí se v lese s nízkou viditelností neustále přesýpalo. Do čela šly po prvním úseku Švédky, česká reprezentantka Vendula Horčičková, členka SK UP Olomouc, přiběhla pátá s minutovou ztrátou.

Jana Knapová na druhém úseku pozici udržela, i když ji mrzela chyba na dvanácté kontrole. První předávalo stále Švédsko před Finskem, pak však finišmanka Lina Strand na začátku posledního úseku chybovala a pořadí se zcela přesypalo – k velké radosti domácích diváků, protože do čela šla Iveta Šístková. Na poslední radiové kontrole se k ní znovu přidaly závodnice Švédska a Finska a bylo jasné, že si rozdělí medaile v čistě běžeckém finiši. V tom měla nakonec nejvíce sil Švédka Lina Strand, Iveta Šístková doběhla české štafetě ve složení Horčičková, Knapová a Šístková pro druhé místo. „Jednu chybku jsem na trati udělala, jako na potvoru zrovna na televizní kontrole, a Švédka mě tam znovu doběhla. V závěru už pak na tom byla běžecky lépe než já,“ litovala v cíli Knapová. Radost ze stříbra však nakonec převážila.

V mužích šlo po prvním úseku do vedení Švédsko, překvapivě před Velkou Británií, Miloš Nykodým předával až na desátém místě. „Musel jsem mít nejdelší větvení, protože jsem na trati neudělal žádnou chybu,“ neklesal na mysli rozbíhač české štafety. Jan Petržela na druhém úseku využil toho, že mu jeho kolega vybral všechny horší kontroly a vyrazil na velkolepou stíhačku. Na třetí úsek tak vybíhaly téměř společně štafety Švýcarska, Švédska a Česka.

Z vedoucího balíku nejprve odpadl Švýcar Hubmann a bylo jasné, že o vítězství si to stejně jako v ženách rozdají Švédové a Češi. A stejně jako v ženách se stejným výsledkem – na diváckém úseku se jako první před Vojtěchem Králem objevil Švéd Oskar Sjöberg a vedení udržel až do cíle. Štafeta ve složení Nykodým, Petržela, Král tak vybojovalo pro české barvy druhé stříbro. „Švéda jsem viděl celou dobu kus před sebou, ale nemohl jsem ho doběhnout. Musel jsem čekat na jeho chybu, jenže žádná bohužel nepřišla,“ komentoval svůj výkon finišman české štafety Vojtěch Král. „Odběhl jsem závod přesně podle plánu a bez chyby, jen soupeř byl tentokrát o něco lepší. Mám ale radost i ze stříbra, konečně jsem na domácím šampionátu získal medaili,“ dodal šumperský závodník.

Sobota byla posledním dnem šampionátu, na němž česká reprezentace sbírala i další medaile. Na krátké trati brala Iveta Šístková stříbro a Jan Petržela bronz. Na klasické trati byla bronzová Jana Knapová a bronzová byla i česká smíšená štafeta v úvodním závodu akademického mistrovství světa v orientačním běhu.

Šampionát s olomouckým domicilem skončil v sobotu. Účastnily se jej tři stovky sportovců z 32 zemí světa a na jeho organizaci se podílela i Univerzita Palackého.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.