Stres v dětství může mít dalekosáhlé důsledky

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 22. července 2014, 10:00 - Text: Kateřina Černohorská

Přestože děti v nízkém věku jsou schopny nejrychlejšímu přizpůsobování životním změnám, některé zážitky, jako chudoba, zneužívání nebo odmítnutí, mohou mít dlouhotrvající negativní vliv.

Tým vědců z univerzity v americkém Madisonu nedávno dokázal, že výše zmíněný druh stresu může u dětí vést k pozměnění částí mozku, které jsou zodpovědné za učení, paměť a zpracování stresu a emocí. Takové změny mohou být následkem negativních projevů v chování a životním stylu. Podle odborníků mohou ovlivnit pracovní schopnosti a výběr zaměstnání, stejně tak jako výběr životního partnera.

„Nevíme přesně, proč nás tak hluboce ovlivňují věci, které se staly, když nám byly dva nebo čtyři roky, důležité je ovšem pochopit, že jejich vliv je velmi významný,“ vysvětlil psycholog Seth Pollak, který na studii spolupracoval.

Stres v nízkém věku může podle Pollaka později vést k depresím, úzkostem, onemocněním srdce, rakovině a nedostatku úspěchu.

Pollak také nastínil, že dokud není společnost schopná se s důsledky stresování dětí vyrovnat a odstranit je, měla by se zaměřit na to, aby ti nejmladší vyrůstali v co největším klidu a pohodě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.