Středoevropská univerzita ocenila rektora Jaroslava Millera a jeho prostřednictvím i Univerzitu Palackého

Cena Středoevropské univerzity.
Foto: Žurnál UP
středa 11. května 2016, 09:52 - Text: Ivana Pustějovská

Prestižní ocenění přivezl z Maďarska do Olomouce rektor Jaroslav Miller. Středoevropská univerzita ho u příležitosti oslav čtvrt století své existence zařadila mezi pětadvacítku nejvýznamnějších absolventů, kterým udělila Alumni Impact Award.

Historik Jaroslav Miller je absolventem Filozofické fakulty UP, v polovině devadesátých let si pak studium rozšířil právě na Středoevropské univerzitě v Budapešti. „Považuji tuto univerzitu za svou druhou alma mater a mám k ní vřelý vztah,“ říká dnešní rektor UP.

Z více než 13 000 absolventů, kteří školou prošli za dvacet pět let fungování, budapešťská univerzita vybrala k ocenění dvacet pět osobností. Spojuje je nejen fakt, že jsou úspěšnými absolventy, ale také že v různých zemích působí na významných pozicích a mohou tak ovlivňovat veřejný život. „Dostal jsem se do společnosti několika ministrů obrany, financí, úspěšných byznysmenů i uznávaných intelektuálů,“ řekl rektor.

Pozice, vliv i možnost aktivně zasahovat do veřejného diskursu, to vše bylo ale jen jedním kritériem rozhodujícím pro udělení ceny. „Tím druhým byl fakt, do jaké míry oceněná osobnost a jí vedená instituce propagují myšlenky otevřené společnosti, lidských práv, charitativních aktivit a podobně,“ řekl Jaroslav Miller a přiznal, že ho překvapila důkladná znalost olomouckých aktivit v zahraničí. „Nečekal jsem, že budou tak detailně informováni o tom, co naše univerzita dělá v těchto oblastech. Velmi pozitivně jsme zapůsobili loni, když jsme na počátku uprchlické krize dali dohromady humanitární tým a pomáhali například v Maďarsku a v Srbsku. Stejně tak je oceňovaná naše pomoc ukrajinským studentům. A velmi dobrý zvuk má i úroveň a angažovanost katedry rozvojových studií. To, že je Univerzita Palackého v této oblasti vnímána jako aktivní instituce, sehrálo velkou roli při udělení ceny, kterou jsem obdržel. Proto chci poděkovat všem studentům, akademikům i zaměstnancům UP, protože cena patří i jim,“ řekl rektor Jaroslav Miller.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.