Střední Morava se dostala mezi VIP aglomerace

Ilustrační foto: Tereza Darmovzalová
pátek 24. ledna 2014, 13:54 - Text: (srd)

Města Olomouc, Přerov a Prostějov mohou dosáhnout na miliardové evropské dotace z programu Integrovaných teritoriálních investic (ITI).  Vláda v těchto dnech totiž rozšířila seznam vybraných regionů o Středomoravskou aglomeraci. O tento krok usilovali zdejší politici, myšlenku vloni podpořil i premiér v demisi Jiří Rusnok. 

„Velmi si vážím toho, že premiér Rusnok dokázal naši snahu úspěšně podpořit a naplnit tak příslib, který nám dal při jednání v Olomouci. Vážím si toho o to víc, v jak turbulentní politické době se nyní Česká republika nachází,“ komentoval  rozhodnutí primátor Olomouce Martin Novotný.

O potvrzení tohoto úspěchu se budou podle něj představitelé měst snažit i v případě budoucí vlády. To potvrdili už minulý týden při jednání s designovanou ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou. "Nyní je důležité spolupracovat na úrovni samospráv a významných institucí v regionu, aby dotační prostředky byly smysluplně využity a rozvojové projekty včas připraveny k realizaci," uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Podle politiků zařazení regionu do programu ITI ovlivní jeho osud v příštích šesti letech. Program má být primárně určen pro posilování konkurenceschopnosti jednotlivých evropských aglomerací. Ke společným prioritám trojice středomoravských měst podle olomouckého primátora bude patřit v letech 2014 až 2020 podpora vědy, výzkumu a inovací a také dopravní infrastruktura.

Ministerstvo pro místní rozvoj původně počítalo jen se šesti ITI aglomeracemi v tuzemsku – Pražskou, Brněnskou, Ostravskou, Plzeňskou, Pardubicko-hradeckou a Ústecko-chomutovskou.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.