Stovky lidí protestovaly proti novému mrakodrapu

Odpůrci Šantovka Tower pochodují k radnici.
Foto: Jiří Kopáč, Olomoucký DENÍK
středa 23. října 2013, 08:23 - Text: (caf)

Veřejný protest proti stavbě Šantovka Tower se v úterý nesl v duchu skandovaného hesla „Siluetě zdar, mrakodrapu zmar!". Informuje o tom Olomoucký deník.

Protestní hesla vykřikoval pod okny kanceláře olomouckého primátora zhruba čtyřsethlavý zástup lidí, kteří dávají jasně najevo svůj nesouhlas s plánovanou výstavbou výškového objektu v lokalitě Šantovka. Veřejné shromáždění pořádalo sdružení Za krásnou Olomouc v čele s historikem Rostislavem Šváchou. Místem srazu odpůrců dalšího mrakodrapu se stalo Václavské náměstí u chrámu svatého Václava, tedy u nejvyšší budovy města.

„Přišla jsem z prostého důvodu. Vedení města přišlo o zdravý rozum. Taková stavba do historického centra nepatří, na to člověk nemusí mít vysokoškolský titul, aby pochopil, že se tady hraje dost špinavá hra," řekla účastnice Jana. Celé jméno ale Deníku sdělit odmítla.

Podporu iniciativě Občané proti Šantovka Tower vyslovil například emeritní ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal, děkan filozofické fakulty Jiří Lach, bývalý rektor olomoucké univerzity Josef Jařab či zprostředkovaně i arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

„Investoři nám lžou. Kupříkladu tvrdí, že budova bude vysoká pětasedmdesát metrů. Přitom z dokumentu, který vypracoval památkový odbor města, vyplývá, že půjde o sedmdesát osm až devět metrů vysokou stavbu," poznamenal Švácha.

Od olomoucké katedrály k radnici se vydal dlouhý zástup protestujících. Někteří nesli transparenty, jiní hvízdali či zvonili. Na Horním náměstí vystoupila podle Deníku řada řečníků. Mezi nimi i předseda Klubu architektů Olomoucka Tomáš Pejpek, který zpochybnil práci památkářů při olomouckém magistrátu. „Všichni víme, jak se památkáři města brání třeba jen prosté výměně oken v bytech v historickém centru města, ale Šantovka Tower jim v jeho ochranném pásmu nevadí," prohlásil Pejpek.

Před dvěma týdny totiž městští památkáři dali projektu výškové stavby razítko, díky kterému mohou investoři směle pokračovat v přípravách svého záměru. To potvrdil při otevření první části nové městské čtvrti Galerie Šantovka Richard Morávek, jeden z investorů. „Náš postoj je neměnný. Projekt dál připravujeme, je kolem něj zbytečná hysterie. I díky Galerii Šantovka se ukazuje, že naše vizualizace odpovídá realitě. Nezávazný posudek magistrátu nám dal za pravdu," řekl minulý týden Morávek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.