Staří Egypťané transportovali kameny po vlhkém písku

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 3. června 2014, 10:13 - Text: Kateřina Černohorská

Vědci z univerzity v Amsterdamu zjistili, že staří Egypťané používali k přenosu kamenů na stavbu pyramid zajímavý trik, díky němuž se o polovinu snížila potřeba dělníků.

Velké a těžké kusy kamení, které Egypťané museli přepravovat přes poušť, nakládali na zařízení podobná saním. Ta pak táhli po písku, který namáčeli, aby sáně lépe jely. Experimenty prokázaly, že vhodná vlhkost písku o polovinu zkracuje sílu potřebnou k překonání jeho odporu. Sáně jedou mnohem rychleji, protože se před nimi mokrý písek nehromadí tak jako suchý.

Důkazem, že Egypťané o tomto triku věděli, je podle odborníků nástěnná malba v hrobce Džehutihotepa, který v Egyptě vládl v 19. století před naším letopočtem. „Na fresce lze jasně vidět osobu stojící před saněmi a nalévající před ně vodu,“ vysvětlil Daniel Bonn, který se na studii podílel.

Kromě hlubšího poznání egyptské kultury může nový poznatek podle Bonna posloužit i k pochopení struktury granulovaných materiálů, mezi něž patří kromě písku například běžnější asfalt, beton nebo uhlí. Výsledky experimentů mohou pomoci k optimalizaci jejich transportu i zpracování.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.