Špičkový plastický chirurg a absolvent Univerzity Palackého Bohdan Pomahač obdržel státní vyznamenání

Ilustrační foto: Pavel Konečný
čtvrtek 29. října 2015, 11:14 - Text: Velena Mazochová

AKTUALIZOVÁNO  - Medaili Za zásluhy v oblasti vědy udělil prezident republiky světově uznávanému plastickému chirurgovi Bohdanu Pomahačovi. Jeden z nejvýznamnějších absolventů Univerzity Palackého a laureát jejího čestného titulu doctor honoris causa převzal státní vyznamenání při příležitosti oslav vzniku Československa 28. října na Pražském hradě. 

„Byla to velice důstojná oslava, pan prezident měl vynikající projev. A byla také radost se potkat se spoustou zajímavých lidí. Pro mě, a myslím, že pro všechny, převládl naprosto pozitivní dojem, a věřím, že všichni ocenění si vyznamenání právem zasloužili,“ uvedl pro Žurnál UP Bohdan Pomahač. 

Bohdan Pomahač působí na Brigham and Women's Hospital Boston, kde od roku 2007 vede popáleninové a traumatologické centrum. Jeho tým provedl před čtyřmi lety první kompletní transplantaci tváře ve Spojených státech amerických. V současné době se věnuje také problematice transplantací horních a dolních končetin a pracuje rovněž na výzkumných projektech, zaměřených na minimalizaci snížené imunity u transplantovaných pacientů a na prodlužování životaschopnosti tkání. Zabývá se zároveň vývojem nových technologií, které by usnadňovaly chirurgické operace včetně testování možných náhrad periferních nervů.

Obor Všeobecné lékařství absolvoval Bohdan Pomahač na olomoucké lékařské fakultě v roce 1996. Poté nastoupil do bostonské nemocnice, kde působil nejprve v laboratoři zabývající se genovým transferem do kožních buněk a později přešel na chirurgickou kliniku. Problematice obličejové transplantace se věnuje od roku 2004.

Titul doctor honoris causa od alma mater obdržel Bohdan Pomahač v roce 2013 jako svůj vůbec první čestný doktorát. Univerzita Palackého mu jej udělila za významný přínos k rozvoji metod plastické chirurgie v oblasti obličejových rekonstrukcí. Při této příležitosti proslovil také přednášku nazvanou Rekonstrukce obličeje transplantací v rámci cyklu vědecko-populárních přednášek významných absolventů. Olomoucká veřejnost se s ním zároveň mohla setkat při populární Talkshow Davida Hrbka ve Velké posluchárně Teoretických ústavů lékařské fakulty.

V prosinci loňského roku převzal prestižní Cenu Nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě v oblasti medicíny. Jak tehdy zdůraznil, podpora vědy je podle něj nesmírně důležitá v jakékoli podobě. Nejvíce si přitom cení užitku, který dosavadní operace jeho týmu přinesly pacientům. „Hlavní důvod, proč se někdo snaží vystudovat lékařství, je nabýt schopnosti pomáhat lidem, vracet jim zdraví a zlepšit kvalitu jejich života. To je přesně to, co se nám daří a z čeho mám největší radost,“ uvedl před rokem pro Žurnál UP Pomahač.

Prezident republiky udělil u příležitosti oslav 28. října státní vyznamenání 35 osobnostem. Ocenil vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv, zásluhy za záchranu lidského života, zásluhy o stát v oblasti vědy, umění, kultury, sportu a hospodářství.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.