Spánková deprivace může redukovat vzpomínky na traumatické zážitky

Ilustrační foto: Freeimages.com
pondělí 27. července 2015, 10:07 - Text: Kateřina Černohorská

Dlouhý noční spánek bývá odjakživa doporučován pacientům trpícím nejrozličnějšími neduhy. Nová studie odborníků z britské Oxford University ovšem přišla se zjištěním, že lidé, kteří zažili traumatickou událost, by měli naopak spát méně. Nedostatek spánku totiž pomáhá zabraňovat tomu, aby mozek vyvolával vzpomínky na prožité trauma.

Participanti sledovali emocionálně vypjaté filmové snímky a odborníci zkoumali, jak na ně reagovali po určitých dobách spánku. „Chtěli jsme vidět, jaké dopady může spánkový deficit mít na neodbytné vzpomínky, kterým v klinických podmínkách říkáme flashbacky. Někteří z účastníků výzkumu prošli spánkovou deprivací v našich speciálních laboratořích, jiní po průzkumu odešli domů a spali ve vlastní posteli,“ vysvětlila průběh zkoumání Kate Porcheretová, která se na studii podílela.

Všechny sledované osoby si vedly deník, do nějž zaznamenávaly všechny flashbacky, které se u nich po probuzení objevily. Výsledky byly překvapivé. „Spánkově deprivovaná skupina zaznamenala méně neodbytných vzpomínek než ta, která byla schopná spát normálně. Obě skupiny zaznamenaly více flashbacků v prvních dvou dnech po sledování snímků, jejich počet se pak pozvolna zmenšoval. Spánek zlepšuje funkci paměti, ovšem někdy tato funkce není tak nápomocná, jak by se mohlo zdát,“ vysvětlila Katharina Wulff, která na studii spolupracovala.

Přínos studie je sice podle odborníků nemalý, shodli se ovšem na tom, že je potřeba, aby proběhl podrobnější výzkum dané problematiky, který by v budoucnu mohl pomoci obětem reálných traumatických událostí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.