Spálit čarodějnice a políbit se

Ilustrační foto: Blanka Martinovská
úterý 29. dubna 2014, 20:19 - Text: (caf)

Olomouc zažije pálení čarodějnic a v duchu tradic a folkloru i začátek května.

V areálu Korunní pevnůstky čeká návštěvníky ve středu kromě tradičního čarodějnického reje a zapálení vatry také divadelní představení, koncerty nebo tvořivé dílny pro děti. 

Program v areálu Korunní pevnůstky odstartuje v 16 hodin. Odpolední zábava bude věnovaná zejména rodinám s dětmi, ale na své si určitě přijdou i ostatní, kteří mohou setrvat do pozdních nočních hodin.

„O úvodní program se postará Divadlo Tramtarie. Od 17 hodin je připraven čarodějnický rej masek, který doprovodí hudební produkce, následovat budou koncerty tří hudebních skupin,“ láká na program vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Ústředním motivem bude zapálení velké vatry s postavou čarodějnice, kterou v 19 hodin zažehne primátor Martin Major. Hořet budou i další malé ohně, které lze využít i pro opékání špekáčků. Ve večerních hodinách se mohou návštěvníci těšit na vystoupení Cirkusu LeVitare s žonglérskou a ohňovou show, kterou bude doprovázet produkce kapely Live Music Superheroes. Vrcholem večera bude čarodějný ohňostroj ve 21 hodin. Program Filipojakubské noci zakončí posezení u ohňů.

Prvomájové zvyky si letos už podruhé mohou užívat obyvatelé Olomouce v samotném srdci města. Na Horním náměstí znovu vyroste májka a také altán s lavičkou, který poskytne prostor pro prvomájové políbení.

„Každý, kdo bude chtít uvázat pentli na májku, se může přidat. Se zdobením začneme na náměstí v devět hodin,“ poznamenal Schubert.

Májku bude třeba uhájit v centru města až do 31. května, na kdy je naplánováno její slavnostní kácení včetně doprovodného kulturního programu. Hlídat by ji měl nejen kamerový systém, ale na pravidelných obhlídkách také ostraha radnice.

K 1. máji se váže i další zvyk – políbení pod rozkvetlým stromem. Muži k tomu mohou využít procházku městem a zastavení v altánu na Horním náměstí. Květnovou atmosféru si budou moci užít na lavičce rozkvetlého altánu přímo v centru města. „Vzhledem k tomu, že třešně už letos kvůli teplému jaru odkvetly, nahradí je květy vyzdobená střecha altánu,“ vysvětlil Schubert.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.