Součástí „univerzitní rodiny“ se stali noví studenti Univerzity třetího věku

Studenti U3V složili imatrikulační slib v aule právnické fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
sobota 17. září 2016, 07:24 - Text: Velena Mazochová

Studentská hymna Gaudeamus igitur včera uzavřela slavnostní akt imatrikulace posluchačů Univerzity třetího věku (U3V). Do studentských let se tak letos vrátí více než stovka nových studentů - seniorů, kteří se v tomto akademickém roce zapsali do prvního ročníku studia. Olomoucká U3V se pro ně otevřela už po třicáté.

Hodně zdaru a sil ke studiu popřál nově přijatým posluchačům jménem rektora UP vedoucí Oddělení dalšího vzdělávání Jiří Pospíšil. „Stanete se součástí velké rodiny studentů, akademiků a vědců, kteří celý svůj život bádají, zkoumají a hledají nové poznání. I pro vás se U3V stane místem, kde navážete nová přátelství, získáte nové vědomosti a budete moci znovu a důkladněji přemýšlet nad řadou témat a problémů, se kterými se v tomto světě potkáváme,“ uvedl Jiří Pospíšil. Jak připomněl, Univerzita třetího věku slaví letos 30. výročí založení. „Jsme rádi, že posluchačů neubývá, ale naopak přibývá, a že pro vás stále můžeme přinášet něco nového,“ dodal Jiří Pospíšil.

První dva semestry novým studentům umožní, aby se dobře zorientovali v životě vysoké školy a dobře zvolili studijní zaměření pro další dva roky. „Náplň prvního ročníku je informačně motivační a zahrnuje přednášky z historie univerzity a z filozofie a poslání U3V. Studenti se seznámí také s univerzitní knihovnou. Další přednášky pak představují ochutnávky jednotlivých specializovaných běhů, aby se posluchači dokázali kompetentně rozhodnout, do kterého z nich ve druhém a třetím ročníku nastoupí,“ vysvětlila vedoucí U3V Naděžda Špatenková.

Představu o zaměření svého studia mají někteří „prváci“ už teď. Ivana Vysloužilová z Lutína se například těší především na přednášky z historie. „Po prvním všeobecném ročníku bych si ráda vybrala specializovaný běh filozofické fakulty věnovaný historii 16. a 17. století,“ řekla.  Ke studiu U3V ji přilákala i příležitost neztratit aktivní přístupu k životu. „Pracovala jsem až do svých sedmdesáti let a teď jsem dva roky doma a nudím se. Sedím neustále u počítače, historii studuju pomocí Wikipedie, a tak jsem si řekla, že pokud mi to zdraví dovolí, zkusím to,“ doplnila s úsměvem.

Do prvního ročníku U3V letos nastoupilo 120 studentů, celkem do studentských lavic zasedne více než jedenáct set posluchačů. Kromě Olomouce budou studovat také v pobočkách v Uherském Hradišti, Valašském Meziříčí a ve Vyškově.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.