Societas cognitorum: Profesoři přednášeli na aktuální téma migrace

Profesor Jařab zahájil šestý cyklus přednášek a mluvil o americké zkušenosti s migrací.
Foto: Žurnál UP
pátek 20. května 2016, 11:38

V zemích se silnými a neporušenými univerzitními tradicemi (jako je například nám historicky blízké Německo a Rakousko) bývají cykly přednášek univerzitních profesorů pro širokou veřejnost (tzv. „Ringvorlesungen“) ve městě (např. v Heidelbergu) událostí a patří k dobrému tónu chodit na ně – podobně jako na divadelní premiéry. Tuto funkci, které se také říká „třetí role univerzity“, se již několik let snaží plnit Sdružení profesorů Filozofické fakulty Univerzity Palackého, Societas cognitorum.

Již šestý interdisciplinární přednáškový cyklus se Societas cognitorum rozhodlo v letním semestru 2016 věnovat aktuálnímu tématu migrace, neboť chtělo posluchače (pravidelně se účastnilo na 50 studentů FF, ale i kolegové z jiných fakult UP i hosté „zvenčí“) konfrontovat i s jiným než s emočně vypjatým, kontradiktorickým a mnohdy iracionálním uchopením tohoto tématu, jak ho známe se sociálních sítí a vídáme na televizních obrazovkách: Debaty nabité emocemi, vášněmi, které okamžitě rozdělují účastníky do dvou nesmiřitelných skupin, kterým chybí racionalita, vědomí historických souvislostí a vědomostní kontext vůbec a kde jsou pozitivní informace a znalosti vytlačovány kolportovanými chimérami, mýty a pověrami.

Profesoři shromáždění ve sdružení Societas cognitorum a jejich hosté z univerzit v České republice i v Evropě (České Budějovice, Řím, Poznaň) považovali za svou povinnost vyjádřit se k současné „migrační krizi“ z hlediska svých vědních oborů uměřeným, racionálním, poučeným pohledem humanitních věd.

Jednotlivé přednášky cyklu se postupně věnovaly americké zkušenosti s imigrací (Josef Jařab), etickým aspektům migrace a exilu (Silvie Richterová), filozofickým předpokladům multikulturalismu (Ivan Blecha), současnému zániku křesťanských komunit na Blízkém Východě (Pavel Ambros), srovnání současné migrační vlny s „velkým stěhováním národů“ z počátku našeho letopočtu (Eduard Droberjar), československému exilu ve 20. století (Miloš Trapl), jazykovým důsledkům migračních pohybů (Oldřich Uličný, Jiří Černý), literárnímu zpracování zážitku exilu (Lubomír Machala, Dalibor Tureček) a nakonec „obrazovému“ stýkání a potýkání křesťanského a islámského světa z hlediska uměnovědného (Ladislav Daniel, Pavel Štěpánek).

Mnozí z přednášejících profesorů jsou již emeritováni, a proto studenti nemají často příležitost poslechnout si úvahy a výklad těchto univerzitních mistrů. O to víc nás těší hojná účast studentského publika. Zároveň byla většina přednášek natáčena a bude vyvěšena na příslušném místě v síti.

Na příští – již zimní – semestr chystá Societas cognitorum další interdisciplinární cyklus přednášek, i tentokrát k aktuálnímu tématu: K oslavám 70 let obnovení olomoucké univerzity se chceme připojit úvahami o poslání univerzity, jejím místě ve společnosti, o historii olomoucké univerzity jako celku i o historii jednotlivých oborů. Znovu srdečně zveme k účasti studenty všech fakult i oborů, akademickou obec i širokou veřejnost.

Prof. Ingeborg Fialová Fürstová


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.