Sociální média negativně ovlivňují kvalitu spánku

Ilustrační foto: Freeimages.com
úterý 27. října 2015, 13:20 - Text: Kateřina Černohorská

Nejméně jeden z pěti teenagerů se v noci probouzí a připojuje se na sociální sítě, aby odpověděl na zprávy nebo si prohlédl, co právě dělají jeho přátelé. S poznatkem přišli odborníci z britské Cardiff University.

Výzkumníci zjistili, že více než třetina dospívajících ve věku od dvanácti do patnácti let přerušuje svůj spánek kvůli sociálním sítím nejméně jednou týdně, objevila se ovšem i skupina, která se probouzí téměř každou noc. Podle odborníků má tento problém nevhodný dopad na kvalitu života dospívajících. Ti jsou ráno unavení a ve škole se méně soustředí. Dospívající, kteří ve výzkumu odpověděli, že se kvůli sociálním sítím probouzí téměř každou noc také uvedli, že jsou ve škole unavení. Z dlouhodobého hlediska jsou tito dospívající méně šťastní než ti ostatní.

 Ačkoliv je problematické i to, že někteří teenageři chodí pozdě spát, podle výzkumníků to není zdaleka takový problém jako přerušovaný spánek. „Zjistili jsme, že fakt, jestli bude člověk druhý den unavený, souvisí mnohem více s tím, zda se v noci probouzí, než s tím, v kolik hodin jde spát a jak dlouho spí,“ uvedla Kimberly Hortonová, která se na studii podílela.

Přestože se ovšem v posledních letech rozvinula debata, zda by teenagerům měla škola začínat později, aby se mohli lépe vyspat, odborníci jsou zásadně proti. Změna by podle nich mohla nadělat ještě více škody než současný systém.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.