Sobota bude ve Velké Bystřici ve znamení oranžové barvy

Velký nizozemský den ve Velké Bystřici.
Foto: Jsme ze stejné planety 2
pátek 3. června 2016, 11:00 - Text: Ivana Pustějovská

Rektor Jaroslav Miller společně s velvyslancem Nizozemského království v ČR Eduardem Hoeksem budou v čele cyklistického pelotonu, který se v sobotu v 10.30 hodin vydá od budovy Konviktu do Velké Bystřice. Cílem je tamní zámecký park, kde se uskuteční akce ORANJEééé neboli den zasvěcený Nizozemí, jeho tradicím a kultuře.

Sobotní akce je součástí projektu Jsme ze stejné planety 2 a její organizátoři navazují na loňský rok, kdy v parku ve Velké Bystřici spolu s 30 cizinci a zahradníky vysadili 30 stromů. Každý strom reprezentuje jednu národnost a je symbolem zakořenění cizinců v nové zemi.

Novinkou letošního ročníku je představení jedné konkrétní země, která je v parku zastoupena. Jako první přišlo na řadu Nizozemské království. Sobotní program tak kromě cyklojízdy nabídne mimo jiné bleší trh. „Typickou oslavou je pro Nizozemce bleší trh, s tím jsme se ztotožnili, a proto značná část parku bude osídlena stánky se starými hračkami, oblečením, knihami, vinyly nebo květinami,” vysvětluje organizátor Josef Janeček. Jeho nápadem bylo i jídlo ve street stylu, které se loni setkalo s velkým úspěchem, a proto pojetí gastronomické části zůstává stejné i letos.

Univerzita Palackého, která společně s Velvyslanectvím Nizozemského království v ČR převzala nad akcí záštitu, se do příprav zapojila i aktivně. Studenti a pedagogové katedry nederlandistiky vyrobili panely, které v parku vytvoří navigační systém a provedou příchozí jednotlivými částmi programu. Katedra připravila i samostatný program, kterým se bude prezentovat. Jeho součástí bude seznámení s její historií a současností i lekce nizozemštiny. Katedra se podílí také na programu literární kavárny. Zde proběhnou literární čtení nebo diskuse s překladatelkou Lucií Smolka Fruhwirtovou.

Mezi dalšími možnými zastávkami v parku bude stánek UPointu, filmový stan, venkovní výstavy fotografií nebo půjčovna kol. Chybět nebude muzika, organizátoři pozvali několik kapel, které vystoupí během odpoledne. Hlavní dvojkoncert začne v 17:30 olomoucká skupina Hope Astronaut, na ni naváže ústecká kapela Houpací Koně a svým vystoupením uzavře program celého dne.

Více k aktuálnímu programu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.