Slibuji. A z dětí se stali vysokoškoláci

Imatrikulace Dětské univerzity.
Fotogalerie: Martin Višňa
čtvrtek 3. října 2013, 09:11 - Text: Martin Višňa

Před rektorem a zástupci všech fakult Univerzity Palackého včera složili imatrikulační slib noví studenti Dětské univerzity. Zahájili jím svoji vysokoškolskou cestu za poznáním, která prozatím skončí před Vánocemi předáním diplomů.

„Chlapci a děvčata, vstoupili jste na půdu Univerzity Palackého a já vám na ni něco prozradím. V letošním roce slaví 440 let od svého založení. Od té doby jí prošlo statisíce studentů a vy jste dnes to číslo o další stovku navýšili. Přeji vám hodně úspěchů a aby vaše studium přinášelo vám i vašim rodičům jen radost,“ přivítal malé vysokoškoláky rektor Miroslav Mašláň.

Hry, možná i učení

„Zatím je pro vás tajemné, s čím vším se setkáte, ale nebojte se potom na konci vyjádřit svoji spokojenost, například nějakým krátkým vzkazem panu rektorovi. Jeho e-mailovou adresu snadno najdete,“ pobídl pak studenty docent Roman Kubínek, hlavní řešitel projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny, díky němuž výuka Dětské univerzity probíhá.

Co všechno děti čeká, odhadoval ještě před začátkem ceremoniálu Vašek Svoboda z Nemilan. „Baví mě hry, hlavně počítačové a na mobilu, ale ve škole mám rád třeba výtvarku nebo praktické činnosti. Nemusí se tam moc učit. Na Dětskou univerzitu jsem chtěl, protože tu prý je spousta her a zábavy. Ale asi i nějaké učení,“ uvedl třeťák.

Ráno 173, večer 172

Krátce nato už jeho nová spolužačka Dáša Řišicová z Nového Jičína slíbila za stovku dětí, že nabyté vědomosti budou využívat pro dobro celé společnosti a že se budou chovat tak, aby dělaly čest sobě, svým rodičům a škole.

Jeden po druhém pak malí vysokoškoláci přistupovali k pedelovi, slíbili a převzali svůj první vysokoškolský index. Někteří měli postup poněkud ztížený zvídavými otázkami fakultních představitelů, kteří se ptali na záliby nebo vize budoucího povolání. 

Dominik Milien byl ovšem v opačné roli – mohl se na cokoliv kohokoliv z akademiků zeptat. Po chvíli přemýšlení položil rektorovi otázku skutečně na tělo, a sice kolik měří. „Ráno 173 a večer 172,“ prozradil bez rozpaků Mašláň. 

Výuka až do Vánoc

Fanfáry ohlašující začátek zimního semestru Dětské univerzity se zaplněnou aulou přírodovědecké fakulty rozezněly po patnácté hodině. V téže době se budou děti na akademické půdě a v hledišti Moravského divadla scházet pravidelně každou středu až do 18. prosince, kdy je čeká slavností promoce. 

Do té doby si užijí dobrodružství v lanovém centru, poznají rizika internetových sociálních sítí, zjistí, jak se vyvíjel jazyk nebo v čem tkví nerozlučitelnost mozku a svalů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.