Slezská univerzita ocenila prvního rektora i účastníka World Press Photo

Akademický den.
Foto: Ivan Augustin, SU
sobota 12. října 2013, 09:57 - Text: (caf)

Akademickým dnem uspořádaným na počátku října ve Sněmovním sále minoritského kláštera v Opavě vykročila Slezská univerzita oficiálně do dalšího období, v němž si bude chtít i přes složitost situace udržet vydobyté postavení ve společenství českých veřejných vysokých škol. Zároveň si její akademická obec připomněla 5. výročí vzniku fakulty veřejných politik.

Třem zásadním aspektům současné nepříliš uspokojivé situace v oblasti vysokého školství se v hlavním vystoupení věnoval rektor Slezské univerzity Rudolf Žáček.

„Pokud se jedná o financování, tedy o rozpočet pro vysoké školy, není v této chvíli vlastně ani moc s kým jednat,“ konstatoval s přímým poukazem na současnou rozkolísanost vnitropolitické situace. „Přesto věřím, že jde o přechodný stav, který po blížících se volbách nahradí návrat ke standardním postupům v duchu tradic autonomie vysokých škol a Boloňské deklarace,“ uvedl se střízlivým optimismem Žáček.

Ve vztahu k pedagogické a vědecké činnosti upozornil na pokračující pokles demografické křivky a zhoršující se připravenost absolventů středních škol ucházejících se o vysokoškolské studium. „Za stavu, kdy mnozí uchazeči přicházejí s hlavním záměrem prodloužit si poměrně bezstarostná léta a bez skutečného zájmu počínat si tak, aby si titul opravdu zasloužili, je role pedagogů ztížená,“ potvrdil rektor.

Naposledy se zabýval komplikovaným legislativním prostředím. „Začátek nového akademického roku neprožíváme v nejlepší konstelaci, ale i tak vám chci do něj popřát hodně tvůrčích sil,“ prohlásil rektor Žáček.

Následovalo ocenění prvního rektora Slezské univerzity Martina Černohorského, jemuž byla u příležitosti nedávných devadesátin udělena stříbrná medaile Silesia docta et culta.

Cenu rektora za rok 2013 si z Akademického dne odnesl posluchač 5. ročníku studia oboru Tvůrčí fotografie na filozoficko-přírodovědecké fakultě Roman Vondrouš, jenž byl mimořádně úspěšný v prestižní celosvětové soutěži World Press Photo.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.