Skotsko: „Čekal jsem těsnější výsledek“

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 19. září 2014, 13:49 - Text: Kateřina Černohorská

Celý svět od pátečního rána debatuje o výsledcích skotského referenda o odtržení od Velké Británie. Zastánci jednotné Británie získali více než 55, 3 procent hlasů, díky čemuž Skotsko i nadále zůstane součástí ostrovního království. 

„Předpokládal jsem, že referendum dopadne pozitivně ve prospěch zastánců zachování Spojeného království. Tak jako mnozí jsem však očekával ještě těsnější výsledek,“ vyjádřil se politolog z Univerzity Palackého Hynek Melichar. Výhody setrvání v unii podle jeho názoru jednoznačně převažují nad možnými pozitivy odtržení. „Ukázalo se, že si to myslí i většina Skotů,“ doplnil Melichar.

Jeho slova potvrzují i mladí Skotové, pocházející z etnických menšin, na které se zaměřil průzkum skotské univerzity St. Andrews. „Máme strach, že by se nakonec mohly zvrtnout i tak obyčejné věci jako hledání práce nebo návštěva příbuzných v Anglii,“ vysvětlil mladý muslimský student. Ve volbách hlasoval, stejně jako další dvě třetiny z téměř tří set dotázaných, proti odtržení Skotska od Británie.

Pokud by se Skotsko od Spojeného království odpojilo, přineslo by to velké problémy i v oblasti vysokého školství. Podle listu The Guardian se už dokonce mnoho vyučujících chystalo v případě rozdělení přesídlit, školy by navíc přišly o vysoké dotace.

Melichar tvrdí, že 44,7 procenta hlasů ve prospěch skotské nezávislosti není úplně zanedbatelné číslo. „Úsilí Skotské národní strany jistě neutichne a nevylučuji, že se referendum v budoucnu zopakuje. Nacionalismus ovšem není řešením problémů, s nimiž se Evropa v jednadvacátém století potýká. Chce-li náš kontinent v budoucnu hrát významnější roli, jeho fragmentace není správnou cestou, jak toho dosáhnout,“ prohlásil politolog.

Pětimilonové Skotsko je součástí Velké Británie od roku 1707. V roce 1997 začal řídit samosprávu Skotska znovuobnovený jednokomorový Skotský parlament.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.