Školáci se mohou stát námořníky i vojáky. Pevnost poznání a Plavby Olomouc zvou na netradiční výlety

Dobrý výlet? Třeba lodí.
Foto: Plavby Olomouc
neděle 1. května 2016, 07:13 - Text: Martina Vysloužilová

Netradiční školní výlet nabízí Pevnost poznání ve spolupráci s Plavbami Olomouc a kapitánem Šimonem Pelikánem, který organizuje plavby po řece Moravě. Děti se dozvědí nejen o historii města, ale také zblízka poznají život v řece Moravě a jejím okolí. Dobrodružnou cestu na lodi doplní zábavný interaktivní program v muzeu vědy Univerzity Palackého.

Děti prozkoumají cestu vody od pramene až k dolnímu toku. Při putování nahlédnou pod vodní hladinu a seznámí se s pozoruhodným vodním prostředím tak, jak ho neznají. „Ukážeme si, jak se mění charakter a rychlost vodního proudu a kde jsou na řece vhodná místa pro život jednotlivých živočichů. Každá plavba potrvá 45 minut,“ lákal na program Šimon Pelikán, který je mistrem světa ve sjezdu na divoké vodě a také se účastnil na historické plachetnici plavby přes Atlantský oceán. Je absolventem Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého a s Pevností poznání spolupracuje na dalších popularizačních aktivitách. „Na lodi bude zaručena bezpečnost dětí, které obdrží záchranné vesty a budou pod řádným dohledem dospělých průvodců. Jsme připraveni i na nepříznivé počasí, máme zastřešení lodi i deky.“

Kromě biologie se školáci naučí číst ve starých mapách a zjistí, jaké orientační pomůcky během svých plaveb námořníci používali. Uvidí mapy starověkého Řecka nebo z doby Kryštofa Kolumba. Byly navigační systémy stejné, nebo se něčím lišily? Žáci se také podívají do historie olomoucké pevnosti a odhalí nejednu záhadu. „Pomocí vojenských kostýmů a interaktivního divadla se přenesou v čase a stanou se opravdovými vojáky. Zjistí, jak vypadal život v 18. století, jak se žilo v pevnosti i jak tehdejší Olomouc voněla,” řekla autorka programu Kateřina Kadlecová.

Projekt vychází z rámcového vzdělávacího projektu pro školy. Je určený mateřským, základní i středním školám. „Výlety na lodi se zaslouženě staly hitem loňského léta. Erudovaná posádka přibližuje atraktivní formou zážitkové pedagogiky lokální historii, současnost i budoucnost. Díky našemu spojení budeme moci nabídnout opravdu unikátní vzdělávací program,” řekl Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.