„Sirky“ jsou pryč, Horní náměstí má nové lampy

Nově instalované lampy UrbanStar.
Foto: Magda Vránová, DENÍK
sobota 13. září 2014, 14:11 - Text: (caf)

Nečekanou výměnu lamp sledovali v sobotu dopoledne na Horním náměstí mnozí kolemjdoucí. Město nechalo lampy vyměnit, protože má od krajského soudu potvrzeno, že předběžné nařízení zakazující manipulaci se stávajícími nedostatečně výkonnými „sirkami" zaniklo, informoval Olomoucký deník.

Krajský soud v Olomouci vydal letos v červenci předběžné opatření, kterým zakázal městu manipulaci se stávajícím osvětlením. Zároveň dal architektu Janu Šépkovi čtrnáctidenní lhůtu na to, aby podal proti městu žalobu.

„Krajský soud nás písemně informoval o tom, že v této lhůtě žaloba podána nebyla. Předběžné opatření tím zaniklo, takže výměně starého osvětlení za nové už nic nebrání,“ vysvětlil Deníku primátor Martin Major.

Hned v sobotu ráno proto začali pracovníci elektromontážní firmy s odstraňováním starých lamp. Kolem poledne byla výměna všech svítidel hotová. „Doufám, že už dnes v noci bude náměstí po dvanácti letech konečně pořádně osvětleno,“ poznamenal primátor, který výměně přihlížel.

Návrh na předběžné opatření podal skrze svého advokáta letos v létě architekt Jan Šépka. Jeho hlavním argumentem byla ochrana autorského díla, kterým je podoba náměstí z roku 2001. Původně totiž měly Horní náměstí osvětlovat lampy podobné plácačkám. Nakonec je ale nahradila jiná nevýkonná svítidla přezdívaná sirky. Architekt Šépka nyní navrhoval výměnu za „plácačky", ale ani ty by nedaly tolik světla, kolik si vedení města přálo. Do výměny se město pustilo navzdory varování architekta, který se nakonec obrátil i na soud.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.