Senát udělal první krok k sestavení rozpočtu, schválil rozdělení financí

Souhlas nejméně třinácti senátorů podmiňoval rozdělení příspěvku ze státního rozpočtu mezi fakulty, rektorát a centrální jednotky univerzity.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 12. března 2015, 10:56 - Text: Pavel Konečný

Se 180 miliony korun bude hospodařit rektorát a centrální jednotky, mezi které se řadí například knihovna a Centrum výpočetní techniky. Akademický senát univerzity včera schválil rozdělení financí pro rok 2015. Nyní je na řadě sestavení rozpočtů na fakultách.

Dvě hodiny zabralo senátu projednání dělení financí, které na univerzitu dorazí ze státního rozpočtu. Nejvíce se diskutovalo o ukazateli kvality, označovaného jako K, a dělení financí za RIV a RUV body, které vyjadřují vědecký a umělecký výkon.

Ve zdůvodnění požadavků rektorátu a centrálních jednotek rektor Jaroslav Miller zdůraznil, že pro komfortní financování by potřeboval dvě stě milionů korun. „Chybějící peníze musím často hledat jinde,“ podotkl Miller. Zároveň uvedl, že univerzitě při napjatém financování, kdy končí řada evropských projektů, nezůstávají peníze na rozvojový potenciál.

Samotný provoz rektorátu v tomto roce pohltí padesát milionů korun. Knihovna a Centrum výpočetní techniky mohou počítat s 23 a 21 miliony. Další finance potřebuje vydavatelství, provoz Zbrojnice nebo Akademik sport centrum.

V hospodaření je ale nutné počítat i s výdaji na dostavbu Teoretických ústavů, centra bio oborů v Holici, Balua, novostavby Vědeckotechnického parku nebo spolufinancování evropských projektů. Celkově na univerzitu dorazí ze státního rozpočtu více než 1,5 miliardy korun.

„Většina fakult si proti loňskému roku polepší,“ zdůraznil rektor. Mírný pokles čeká fakultu tělesné kultury a jen lékařská fakulta bude mít proti loňsku téměř o 16 milionů korun méně. Proto rektor počítá pro medicínu s pětimilionovou kompenzací ze solidárního fondu. „Pokles to sice nepokryje, ale zmírní,“ poznamenal Miller.

V rozpravě měl nejdelší slovo místopředseda senátu Tomáš Opatrný. „Asi bychom měli dát najevo, že nejsme schopni se rozhodnout podle čísel, která dostaneme minutu před jednáním,“ vyzval své kolegy. Požadoval delší dobu na vlastní kontrolní přepočet všech položek a ukazatelů. Tvrdil, že senátoři by měli k dělení financí přistupovat tak, jako by to byly jejich vlastní peníze a rozhodovat o nich s maximální odpovědností. Zajímal se také o zdůvodnění jednotlivých položek a jak se k nim dospělo, chtěl například vysvětlení, proč je nutné spolufinancovat stavby jiných fakult.

„Budovy nejsou fakultní, ale univerzitní. Zrovna tak peníze. Vše je společným jměním, jsme jedna univerzita a navenek jedna právnická osoba,“ argumentoval rektor. Ohradil se i proti krátkému termínu, protože základní data měli senátoři k dispozici deset dnů před jednáním.

Rozdělení financí nakonec senát schválil 14 hlasy. Dva byli proti, čtyři se zdrželi. Podle schváleného dělení financí budou nyní fakulty sestavovat své rozpočty a předkládat je fakultním akademickým senátům. Poté se téma financí vrátí na konci dubna na „velký senát“, kdy se bude projednávat rozpočet univerzity.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.